U Italiji tisuće evakuirane zbog deaktiviranja bombe iz Drugog svjetskog rata

U Italiji tisuće evakuirane zbog deaktiviranja bombe iz Drugog svjetskog rata
Foto: EPA

TALIJANSKE su vlasti danas iz središta grada Bolzana evakuirale četiri tisuće ljudi, naredivši i obustavu željezničkog prometa te prometovanje autocestom, dok su pirotehničari deaktivirali bombu zaostalu iz Drugoga svjetskog rata. 

Lokalne vlasti naložile su obustavu lokalnih autobusnih linija i željezničkog prometa koji prolaze kroz grad, kao i zatvaranje autoceste Brenner, jedne od najprometnijih u Europi, koja vodi prema austrijskoj granici.

Eksplozivna naprava teška 225 kilograma pronađena je 9. listopada za vrijeme radova na prometnici na središnjem gradskom trgu Piazza Verdi.

Avionska bomba deaktivirana je tijekom trosatne operacije. 

U 6:30 najprije su evakuirani svi stanovnici koji žive u krugu od 500 metara od bombe, a riječ je o 4000 ljudi.

Talijanska agencija ANSA piše da su vlasti naredile da 60.000 ljudi koji žive nešto dalje od Piazze Verdi ne napuštaju svoje domove tijekom deaktiviranja bombe.

Južni Tirol je pokrajina većinski njemačkog govornog područja, no institucije imaju dvojezičnu talijansko-njemačku oznaku, uključujući glavni grad Bolzano/Bozen.

Povjesničari kažu da je tijekom Drugoga svjetskog rata Bolzano pretrpio čak 13 bombardiranja. Pritom je stradalo oko 200 stanovnika te je oštećeno oko 60 posto zgrada. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara