KORONAVIRUS

U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi

U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi
Foto: EPA

TALIJANSKE vlasti danas su izvijestile da su u posljednja 24 sata od Covida-19 umrle još 683 osobe, što je manje nego jučer. U utorak je objavljeno da su umrle 743 osobe, u ponedjeljak 602, 650 u nedjelju, a u subotu 793, najviše od izbijanja zaraze novim koronavirusom 21. veljače.

U posljednja 24 sata potvrđeno je 5210 novih slučajeva, što je nešto manje nego jučer. Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u utorak se s 69.178 prethodnog dana popeo na 74.386, objavila je Civilna zaštita. Od toga je trenutno pozitivno 57.521 ljudi. 

U srijedu je u Italji porastao i broj izliječenih s 8326 dan ranije na 9326. Na intenzivnoj njezi bile je 3489 osoba a dan ranije 3396.

Šef stožera ima temperaturu

Šef civilnog stožera Angelo Borrelli nije bio na redovnoj konferenciji za medije jer je u srijedu imao povišenu temperaturu te se i sam testirao na koronavirus.

Ukupno su u Italiji od pojave Covida-19 umrle 7503 osobe, a od toga 33 liječnika.

Covidom-19 najteže pogođena sjeverna talijanska regija Lombardija u srijedu je zabilježila pad broja umrlih u danu, ali je i dalje u kritičnoj situaciji. Do srijede je u toj regiji od zaraze koronavirusom ukupno umrlo 4474 ljudi a bilo je 32.346 slučajeva zaraze, dok je dan ranije ukupno umrlih bilo 4178 od 30.703 zaraženih.

Od ponedjeljka do utorka je u Lombardiji umrlo 402 ljudi, a do utorka do srijede 296.

Broj novozaraženih ipak se smanjuje

Italija je jučer dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući bolnoj mjeri karantene koju su počele primjenjivati i druge države, s velikim gospodarskim gubicima. 

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dva tjedna zabrana i zatvaranja urodili plodom. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produljiti na još nekoliko tjedana ili mjeseci.

Jučerašnja 743 nova smrtna slučaja prekinula su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bila 601 preminula osoba, a u subotu je zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije - njih 793.

No broj službeno potvrđenih novih zaraza jučer je narastao samo za osam posto, jednako kao i u ponedjeljak i najmanje otkako je Italija 21. veljače zabilježila prvi smrtni slučaj.

Mjere počinju imati utjecaja

"Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna počinju imati utjecaja", rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica prije nego što su objavljeni podaci za utorak.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li doista rast broja novozaraženih.

Pokaže li se to točnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Europe i u Sjedinjenim Državama. 

Znanstvenici vjeruju da države poput Španjolske i Francuske prate talijanski scenarij sa zakašnjenjem od nekoliko tjedana. 

Brojke u Sjedinjenim Državama također su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara