U izolaciji u Hrvatskoj je 68 osoba, 3 su zaražene. Ovo su najnovije informacije

U izolaciji u Hrvatskoj je 68 osoba, 3 su zaražene. Ovo su najnovije informacije
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš izvijestio je danas da i dalje nema novih potvrđenih zaraza koronavirusom u Hrvatskoj. Do sada su ukupno provjerena 151 uzorka, a njih 9 još je u obradi.

> Razvoj događaja tijekom dana mogli ste pratiti OVDJE.

"Ostali smo na broju od tri pozitivna u ovom trenutku, što je jako dobro. Ako usporedimo situaciju u nekim drugim zemljama, ona je bila bitno različita u prvim danima, stoga mogu samo vjerovati da će kod nas situacija ostati slična i da se neće znatno povećavati broj novih pozitivnih", rekao je popodne ministar Beroš na drugoj današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

''U ovom trenutku je 151 nalaz gotov, a devet još čekamo, nema novih pozitivnih na koronavirus. Realno je očekivati da će biti novih zaraženih", rekao je ministar večeras za RTL.

''U odnosu na druge zemlje, naše okolnosti su bitno bolje. Iznimno sam zadovoljan da smo na ovom broju koji nije velik. Imamo izvor širenja virusa i na neki način nam je lakše kontrolirati situaciju", dodaje.

Beroš: U izolaciji je 68 osoba

U izolaciji se trenutačno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, izvijestio je. 

"To je dinamična situacija. Epidemiolozi na terenu i dalje vrše izvide i sakupljaju podatke. U ovom trenutku s obzirom na to nema puno oboljelih pa stručnjaci u bolnicama nemaju puno posla, epidemiolozi su ti koji rade najveći opseg posla", rekao je. 

S obzirom na to da će broj suspektnih slučajeva sigurno narasti sljedećih dana, nemoguće je, tvrdi, govoriti o svakom pojedinačnom slučaju, kao ni o njihovim odnosima.

"U svakom ćemo slučaju postupiti odgovorno, promatrati i obraditi. Ako ćemo svaki budući pojedinačni predmet na ovaj način analizirati, izgubit ćemo puno vremena samo na te komentare, što je kontraproduktivno", odgovorio je Beroš na upite novinara. 

Što se tiče slučaja žene iz Japana koja je bila dva puta zaražena koronavirusom, ministar je rekao da je to nemoguće tumačiti bez detaljnog uvida u njezino kliničko stanje, ali i da će se sigurno nešto uskoro iskristalizirati jer je cijela svjetska znanstvena i medicinska javnost usmjerena u tom smjeru. 

Upitan trebaju li se građani brinuti nakon što je jedna osoba iz zračne luke odvedena pod nadzorom, rekao je da razumije da se ljudi boje, ali se i našalio na domet virusa s obzirom na karakteristike aerosola kojim se on prenosi.  

"Šalili smo se da je njegov svjetski rekord u skoku u dalj ispod jednog metra. Prema tome - nema brige za one putnike koji su bili dalje na aerodromu", rekao je Beroš, poručivši da im je poznata osoba o kojoj novinari govore te da za sada nije pozitivna.

Capak: Događaji se trebaju preispitati od slučaja do slučaja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je bi, da je postojala bilo kakva potreba da se te ljude obavijesti da su pod rizikom, epidemiološka služba to učinila.

Što se tiče nogometnih utakmica na zagrebačkom Maksimiru i drugih događanja, Capak je rekao da u ovom trenutku ne postoje nikakvi razlozi da se odgađaju priredbe te da se one trebaju preispitati od slučaja do slučaja. 

Capak je izvijestio i da su veleposlanicima na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova pojasnili mjere koje Hrvatska provodi, kao i gospodarskim čelnicima. Dogovorili su se da će napraviti posebno uputstvo za borbu protiv koronavirusa za gospodarske subjekte i poslodavce. Capak je istaknuo da su spremni napraviti uputstva i za pojedine gospodarske grupacije, naročito za one gdje je to gorući problem, poput uvoznika.

Božinović: Slovenske ocjene su neprimjerene

Predsjednik Stožera Davor Božinović komentirao je kritike slovenske vlade da mjere, koje je nakon prvih slučajeva na nekim graničnim prijelazima poduzela Hrvatska, nisu efikasne i djelotvorne.

Rekao je kako vlada zajedno sa svim nadležnim institucijama od prvog dana pojave koronavirusa u Kini javno i transparentno komunicira sve što radi, uključujući i nove informacije te da mjere koje donosi, donosi na temelju struke i stručnih uputa.

"Ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene", poručio je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova te podsjetio na kolone u uobičajenom transportu koje se stvaraju do Samobora te da nikada javno nisu ukazivali na to zašto Slovenija radi određene mjere. 

"U ovom slučaju se radi o izvanjskom eksternom šoku kojemu se Hrvatska pokušava suprotstaviti na sve načine kako bi spriječila da se ta zaraza širi na naš teritorij. Zato su ovakve ocjene neprimjerene", rekao je Božinović, dodavši da su ocjene možda povezane sa slovenskim premijerom Marjanom Šarcem koji je ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske.

Poručio je da Hrvatska sa Slovenijom institucionalno dobro surađuje, ocijenivši da nije vrijeme ni situacija kada bi jedni drugima trebali slati takve poruke. 

"To je potpuno deplasirano. Kao što naše institucije surađuju, tako bi trebale i vlade", poručio je.

Što se tiče zagrebačkog Tomislavovog doma, ponovio je da je riječ o lokacijama predviđenima za slučaj potrebe te da postoje određeni protokoli kada je riječ o karanteni.

Javnozdravstvena situacija oko koronavirusa pod kontrolom

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović izvijestio je u četvrtak kako u Istri nema niti jedan registriran slučaj zaraze koronavirusom, dodavši međutim kako se "situacija mijenja iz dana u dan s obzirom na to da se u susjednoj Italiji šire rizična područja". 

Kod mlađeg muškarca iz Međimurske županije postoji sumnja da je zaražen koronavirusom i čekaju se nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, rečeno je u četvrtak na sjednici međimurskog županijskog Stožera civilne zaštite.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je javnozdravstvena situacija oko koronavirusa pod kontrolom jer je Hrvatska na vrijeme prepoznala situaciju, ponovno apeliravši na građane da žive normalno te budu smireni i odgovorni.

Vlada je na sjednici u četvrtak odobrila Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević 2.250.000 kuna za financiranje nabave devet uređaja za umjetnu ventilaciju, kako bi se osigurali nužni preduvjeti za sprječavanje daljnjeg širenja i liječenje od koronavirusa.

Braća blizanci koji su prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj hospitalizirani su u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, osjećaju se dobro, dobivaju potrebne lijekove i nemaju nikakvih dodatnih problema.

Treća zaražena osoba smještena je u bolnici u Rijeci, službe su utvrdile sedam njegovih kontakata te su prema proceduri stavljeni pod nadzor. U obitelji oboljelog također ima bolesnih te se i oni obrađuju, rekao je ranije u četvrtak ravnatelj HZJZ-a Capak.

Nakon aktiviranja Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, od srijede se aktiviraju i županijski stožeri, koji su upoznati s mjerama koje treba provoditi u svim hrvatskim županijama. 

Oboljeli muškarac u Rijeci dobro, čekaju se nalazi za još dvije osobe

Muškarac s riječkog područja u kojega je potvrđen koronavirus u bolnici je i dobrog je općeg stanja.

Muškarac u riječkoj bolnici je dobrog općeg stanja, bez komplikacija, a laboratorijski nalazi očekuju se za dvije osobe za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene. Glavni epidemiolog županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je da se oboljeli muškarac vratio 21. veljače, za vikend, s rada u talijanskoj Parmi.

Nakon dva dana razvio je znakove bolesti te ga je ordinacija obiteljske medicine prepoznala kao potencijalno rizičan slučaj i hospitaliziran je, rekao je Rončević i dodao da je imao relativno blage respiratorne tegobe, simptome slične gripi, a opće stanje upućuje na respiratornu infekciju srednjeg intenziteta.

U Hrvatsku nije došao s područja dviju talijanskih regija koje su bile zahvaćene epidemijom, nego iz regije Emilia-Romagna, no i ta je regija u međuvremenu zahvaćena epidemijom. U tijeku su protuepidemijske mjere vezane za obradu osoba koje su bile s njim u kontaktu, a u sklopu toga hospitalizirana je jedna osoba.

Nalazi uzoraka uzetih od dvije osobe za koje se sumnjalo da su zaražene korona virusom negativni su. Od dva uzorka koja su bila u laboratorijskoj obradi jedan je od osobe koja je bila u kontaktu s oboljelim i ima s blage simptome, a testiranje drugog uzorka se ponovilo jer nalaz nije bio vjerodostojan, rekao je Rončević.

Također je rekao kako je važno da sustav bude pripremljen za različite scenarije, da se djeluje sinergijski jer postoji mogućnost da se za neko vrijeme obranimo od epidemije. Virus se, istaknuo je, slabije prenosi u uvjetima toplog vremena i vrijedi se potruditi da se epidemija pokuša suzbiti do ljetne sezone. No, dodao je, ako se epidemija pršiti, predviđaju se još neke mjere.

Po njegovim riječima, sada je u županiji pod nadzorom epidemiologa oko 100 ljudi, od kojih je oko 20 posto na graničnim prijelazima dobilo rješenja o nadzoru, a oko 80 posto ih se samo javilo ili su došli drugim kanalima, primjerice preko liječnika obiteljske medicine. Na području triju županija - Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske - pod nadzorom epidemiologa je oko 350 ljudi.

Dvije osobe u izolaciji

U bolničkoj izolaciji je oboljeli muškarac i osoba koja je bila u kontaktu s njim i čiji je uzorak u obradi. U riječkoj bolnici dosad je bilo hospitalizirano i otpušteno 24 ljudi.

Pročelnik Područnog ureda ravnateljstva Civilne zaštite Matko Škalamera, govoreći o mobilizaciji objekata za smještaj i izolaciju, rekao je da će CZ kad se zatraže i odrede objekti koji bi mogli poslužiti za smještaj osoba za koje se sumnja da su se zarazile zatražiti njihovo korištenje  za to i snositi troškove.

Predsjednica Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić zahvalila je svima, posebice građanima čije se ponašanje na temelju uputa i informacija promijenilo jer se oni koji imaju simptome ili su boravili u zaraženom području sami javljaju i najavljuju u bolnice te strpljivo čekaju, primjerice u automobilima, da se po njih dođe.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić istaknuo je stalnu suradnju sa strukom, dodajući da će u skladu s time biti i potpora potrebne logistike.

"Krenuli smo u ponedjeljak s izvidom mogućih lokacija za izolaciju, na području Kostrene, Kraljevice i Omišlja postoje objekti koji će možda biti u funkciji karantene, kontaktirali smo još nekoliko lokalnih jedinica zbog podataka o smještajnim kapacitetima s obzirom na to da smještaj mora ispunjavati uvjete za izolaciju, a točna lokacija bit će poznata kad objekt bude mobiliziran, kada Ministarstvo zdravstva da nalog da je to potrebno", rekao je. 

Pozvao je sve koji organiziraju javne skupove da kontaktiraju stožer radi procjene rizika s obzirom na posjetitelje i to otkud dolaze. Zasad nema razloga da se zabranjuju javni skupovi, istaknuo je Mandić i građanima preporučio da ne idu u posjete bolesnicima ako nije nužno. 

Mladić iz Čakovca - negativni nalaz na koronavirus

U Međimurskoj županiji nema zaraženih koronavirusom, potvrdio je  u četvrtak navečer u priopćenju  ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak ističući da je nalaz mladića, koji je primljen jučer pod sumnjom da je zaražen koronavirusom, negativan.

Mladić je otpušten iz bolnice. Kako u Međimurskoj županiji nema zaraženih koronavirusom prekinut je privremeni postupak protokola te je glavni ulaz u bolnicu opet otvoren, priopćio je ravnatelj Novinščak.

Naime, nakon što je jučer u čakovečku bolnicu stigla mlađa muška osoba pod sumnjom na koronavirus bolnica je zbog protokola i stavljanja osobe u izolaciju, zatvorila glavni ulaz te otvorila privremeni za pacijente i posjetitelje u tom dijelu bolnice.

Zbog sumnje u koronavirus jutros je bila održana i izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije u Čakovcu a predstavnici nadležnih službi istaknuli su kako nema mjesta panici jer su službe spremne za sve scenarije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara