U jednom danu dva napada morskih pasa u Australiji, ozlijeđene curica i žena

U jednom danu dva napada morskih pasa u Australiji, ozlijeđene curica i žena
Foto: EPA

MORSKI pas napao je dvanaestogodišnju djevojčicu na sjevernoj obali Australije ovog četvrtka, javlja Reuters.

Ovog četvrtka popodne spasitelji su pozvani da dođu u Cid Harbour na otocima Whitsunday, blizu Velikog koraljnog grebena, gdje su našli djevojčicu s teškim ozljedama noge. To je drugi slučaj da je morski pas napao čovjeka na ovom području u posljednja 24 sata.

“Ovo je užasno”, komentirala je Tracey Eastwick, menadžerica tamošnje Hitne pomoći, činjenicu da su spasilačke ekipe u tako kratkom vremenu primile dvije osobe koje je napao morski pas, dodajući kako je djevojčica izgubila mnogo krvi te se nalazi u teškom stanju.

Napadnuta na omiljenoj turističkoj destinaciji

Mjesto na kojem je djevojčica napadnuta omiljena je turistička destinacija koja se nalazi oko 900 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Brisbanea. Na istom području dan ranije četrdesetogodišnju Justine Barwick napao je morski pas dok je u sumraku plivala oko jahte.

Dan ranije morski pas napao je ženu dok je plivala

Barwick je pretrpjela teške ozljede na gornjem dijelu noge, a nakon napada pomoć joj je pružio doktor John Hadock koji se nalazio na susjednom brodu i spremao na plivanje. Čuo je poziv u pomoć te uskočio u pomoćni brodić i odvezao se do ozlijeđene žene, pomažući joj do dolaska spasilačke ekipe helikopterom.

Glasnogovornica bolnice Mackay u koju je ozlijeđena žena prevezena izjavila je kako se još uvijek nalazi u kritičnom stanju.

Australija postavila zaštitnu mrežu u ocean kako bi spriječila napade morskih pasa

Prema podacima Međunarodnog dosjea o napadima morskih pasa koje vodi Sveučilište na Floridi, Australija se nalazi na drugom mjestu iza SAD-a po broju neizazvanih napada morskih pasa na ljude u 2017. godini.

Zbog prošlogodišnjih učestalih napada morskih pasa na sjeveroistočnoj australskoj obali tamošnje vlasti postavile su kontroverzne zaštitne mreže kako bi zaštitile ljude i očuvale turističku reputaciju tog dijela zemlje.

No aktivisti za zaštitu prirode izjavili su kako mreže mogu naštetiti brojnim ugroženim vrstama.

Tijekom 2017. godine jedna tinejdžerka je umrla od ozljeda ugriza morskog pasa koji ju je napao tijekom surfanja u Zapadnoj Australiji, dok je natjecanje u regiji Margaret River otkazano jer je dvoje surfera također napao morski pas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara