U jednom danu u MUP-u zaposleni dečki kćeri Božinovićevog pomoćnika i sestra snahe

U jednom danu u MUP-u zaposleni dečki kćeri Božinovićevog pomoćnika i sestra snahe
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ANTE Delipetar je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića za ljudske potencijale, a među ljudskim potencijalima koji su oplemenili MUP su četiri osobe koje se povezuje s njegovom obitelji.

Sve je, kako piše Net.hr, počelo u prosincu 2017. kada je Delipetrova snaha zaposlena u agenciji AKD, koja je formalno u vlasništvu Republike Hrvatske, ali je zbog djelatnosti kojom se bavi – podređena MUP-u. Dva tjedna kasnije sestra njegove snahe zaposlena je u MUP-u, kao i partneri dviju mladih Delipetrovih kćeri koji su u tom Ministarstvu zaposleni nakon rješenja koje je ministar Davor Božinović potpisao istog datuma, 18. prosinca 2017. godine.

Ante Delipetar je vjerojatno jedan od najdugovječnijih kadrova u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova. Otkako je kao mladi pravnik stigao u policiju 1995., u vrijeme ministra Ivana Jarnjaka, bavio se kadrovima, bio je savjetnik i pomoćnik vrlo različitim tipovima ministara iz korpusa HDZ-a - od Ivice Kirina zvanog Jubito (jer je tako izgovarao YouTube), preko Tomislava Karamarka da aktualnog Davora Božinovića. Kada je Davor Božinović izabran za ministra unutarnjih poslova u lipnju 2017., u njegovoj prvoj postavi odmah je bio i Ante Delipetar te ga se smatra – Božinovićevim kadrom, čovjekom od povjerenja.

Iako je za javnost gotovo potpuno nevidljiv i rijetko javno nastupa, redovno se pojavljuje u objavama sindikata policije: bilo da se spominje kako izbjegava komunikaciju sa sindikatima, da želi komunicirati samo s odabranim sindikatima, ili mu se predbacuje što je objavio podatke u kojima je “izgubio 111 policijskih službenika” ili što protežira rodbinu i prijatelje visokorangiranih dužnosnika. Ante Delipetar kao pomoćnik ministra ima plaću od 15.622 kune, a osim poslom u MUP-u, bavi se i voćarstvom; posjeduje i OPG te je u imovinskoj kartici prijavio i državne poticaje od 20 tisuća kuna godišnje.

Dečki kćeri pomeli konkurenciju na testovima koje sastavlja odjel za ljudske potencijale na čijem je čelu Delipetar

Posebno je zanimljiv, piše Net.hr, zahvat zapošljavanja dvojice mladića kćeri pomoćnika ministra u istom danu. Taj će primjer morati ući u anale hrvatskog zbrinjavanja u državnoj službi. Analizom javno dostupnih dokumenata otkrivamo da je 6. rujna 2017. MUP raspisao natječaj za radno mjesto “tehničar za specijalne sustave za računalne mreže u Upravi za razvoj, opremanje i potporu”. Javilo se čak 77 kandidata, a Uprava za ljudske potencijale, kojom upravlja Ante Delipetar, izdvojila je 29 kandidata koji su ispunili formalno-pravne uvjete za radno mjesto. 26. listopada je održano i testiranje na koje se odazvalo 20 kandidata.

Testovi su, dakako, pripremljeni u Upravi za ljudske potencijale. Nakon pisanog teksta desetero najboljih kandidata izašlo je pred komisiju. Ondje je bio i Bože Jureško, dečko mlađe kćeri pomoćnika ministra Delipetra Tine, inače početkom 2019. sretno zaposlene u državnoj tvrtki koja izdašno zapošljava djecu i rodbinu visokorangiranih dužnosnika - u HEP-u. Tina i Bože poziraju i na otvornoj fotografiji njezina Facebook profila.

Bože Jureško je završio srednju školu, ima zvanje zrakoplovni tehničar, a na testiranjima i pred komisijom skupio je pobjednička 18,63 boda i pomeo konkurenciju. Bože Jureško je dobio posao na neodređeno, a rješenje koje je i javno dostupno potpisao je ministar Davor Božinović osobno. Jureško je startao kao vježbenik jer sudeći prema rješenju – nije imao ni dana radnog iskustva prije ovog zapošljavanja.

Drugi potencijalni zet pomoćnika ministra Delipetra Ljubo Rebić pomeo je još više protukandidata u opsežnom postupku koji je osmislila Uprava koji vodi otac njegove djevojke Ante Delipetar. Natječaj za stručnog referenta-tehničara laboranta u MUP-u, u Ravnateljstvu policije, u Centru za forenzična ispitivanja “Ivan Vučetić” raspisan je također 6. rujna 2017. u Narodnim novinama. Javilo se 96 kandidata, a na pismeno testiranje je pristupilo 75 kandidata.

Za izlazak pred komisiju je izabrano 12 kandidata, a kada su se zbrojili svi bodovi, najbolji je za to radno mjesto bio upravo Ljubo Rebić (s 27,33 boda). U rješenju za njegovo zapošljavanje koje je objavljeno 18. prosinca 2017. stoji da se radi o “izvanrednom postupku prijma u državnu službu”, da se, dakle, otvorila iznenadna i hitna potreba u sustavu za zapošljavanje “stručnog referenta-tehničara”.

Ljubo Rebić, dečko starije kćeri pomoćnika ministra Delipetra Ive, također ima srednjoškolsko obrazovanje, komercijalist je, a u trenutku izvanrednog prijma u MUP na posao na neodređeno imao je dvije godine i pet mjeseci radnog staža, jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima te položeni stručni ispit. Rješenje za njegovo zapošljavanje također je potpisao ministar Davor Božinović, piše Net.hr.

Zanimljiv odgovor MUP-a

Na upit tog portala o modelu zapošljavanja osoba koje se povezuje s pomoćnikom ministra, iz MUP-a je stigao odgovor da se ne radi o “članovima obitelji pomoćnika”, odnosno da “nitko od članova obitelji g. Delipetra ne radi u Ministarstvu unutarnjih poslova”. “Ujedno ističemo da osobe koje navodite kao zaposlenike Ministarstva nisu ni u kakvom rodbinskom odnosu ili obiteljskom odnosu s pomoćnikom ministra g. Delipetrom”, navedeno je u odgovoru.

Dečke kćeri, dakle osobe koje se još nisu vjenčale, službeno se, jasno, ne smatra dijelom obitelji. Sestra snahe Marina Deković zaposlena je, dakako, dok snaha Dubravka Delipetar još nije bila “službeno” snaha, dok je još bila samo djevojka sina pomoćnika ministra, odvjetnika Jakova Delipetra. I snaha je u AKD-u zaposlena dok je još bila samo djevojka sina pomoćnika ministra - Dubravka Deković.

Iz AKD-a su odgovorili da AKD nije dužan provoditi natječaj, no 2. studenoga 2017. oglasili su natječaj “za pripravnika za radno mjesto analitičar regulative i normi” po uvjetima koji su usklađeni s “internim propisima i važećom sistematizacijom radnih mjesta”. “Dubravka Deković je u selekcijskom postupku odabrana kao kandidat koji zadovoljava sve tražene uvjete predmetnog natječaja, te je zaposlena u AKD-u 15. prosinca 2017.”

Dubravki Deković ovo je, piše Net.hr, također bilo prvo zapošljavanje, i to opet na neodređeno, a i njezinoj sestri, koja je zaposlena u MUP-u svega nekoliko tjedana kasnije, bio je to prvi posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara