U jeku istrage oko prodaje transportera Balkancima, prvi čovjek finske Patrie dao ostavku

U jeku istrage oko prodaje transportera Balkancima, prvi čovjek finske Patrie dao ostavku

JORMA WIITAKORPI, prvi čovjek finske tvrtke Patria koji se našao na udaru finske policije koja istražuje ugovor o nabavi oklopnih vozila za slovensku vojsku, u vrijednosti od 280 milijuna eura, podnio je danas ostavku.

Slovenci tvrde da nije bilo neregularnosti

Podsjetimo, finska policija početkom ovog mjeseca pritvorila je dva zaposlenika Patrije pod sumnjom da su isplatili mito službenim osobama u Sloveniji za posao nabave transportera, kao i u Egiptu gdje je riječ o isporuci haubica. Čelništvo tvrtke, kao i slovenski ministar obrane Karlo Erjavc demantirali su kako je bilo nepravilnosti u zaključivanju do sada najvećeg posla za slovensku vojsku, no zanimljivo je napomenuti kako se među pritvorenim našao i regionalni zastupnik Patrije za Sloveniju i Hrvatsku Reijo Niityenen koji je u međuvremenu pušten kući.

Wiitakorpi je u vrijeme zaključivanja posla za Slovensku vojsku bio na čelu tvrtke a kako sam rekao ne želi da njegova matična kuća trpi zbog sumnji i kriminalističke istrage. Ministar Erjavec i danas je nakon što je saznao vijest o ostavci direktora Patrie još jednom u izjavi za slovenske medije oštro odbacio bilo kakve sumnje u posao s Fincima, te naglasio kako ostavku shvaća kao izraz visokih etičkih standarda koji vrijede u Finskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska zasada osluškuje

No, parlamentarni zastupnik Milan Cvikl, nije takvog mišljenja. Naime, on je Sloveniji vodio istražno povjerenstvo za otkrivanje mogućih korupcijskih veza pri davanju poslova nabave oklopnih vozila, a nedavno je smijenjen. Prema njemu riječ je nedvojbeno o mutnim poslovima. 

Hrvatska također osluškuje vijesti oko Patrie budući je i Hrvatska vojska pod "ravnanjem" tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića kupila 84 transportera po cijeni od 112 milijuna eura. Da je Hrvatska kupnja pod istragom potvrdio je svojedobno i finski Nacionalni ured za istrage koji "mutne poslove na Balkanu" istražuju još od svibnja ove godine.

I.Ć.
Foto: hrvatskivojnik.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara