U Jemenu uhićeno 30 operativaca al-Qaide

Tekst: F.M.
Foto: AFP


PRIPADNICI sigurnosnih službi u jemenskoj luci Aden uhitili su 30 ljudi tijekom dvodnevnog lova na ljude osumnjičene da su operativci al-Qaide odgovorni za napad na zgradu obavještajnih službi, javilo je danas ministarstvo obrane.

Operacije potrage za mogućim teroristima nastavit će se i nakon akcije u zadnja dva dana, u kojoj su pripadnici sigurnosnih službi upali u veći broj kuća i iz njih odveli osumnjičenike.

Jemen optužuje al-Qaidu za napad prošle subote u kojem su militanti u policijskim odorama upali u zgradu policijske obavještajne službe i ubili sedam policajaca, tri žene i sedmogodišnjeg dječaka.

Jedan privedeni umro

Jedan sigurnosni dužnosnik rekao je da su prije zore izbili oružani sukobi policije i osumnjičenika. Policija je okupila 30 osumnjičenika, od kojih su devet osumnjičeni za veze s al-Qaidom, a ostali za sudjelovanje u neredima.

Jedan od privedenih je umro. Službeno objašnjenje je da je umro od napada astme iako oporba tvrdi da je podlegao ozljedama od mučenja.

Jemen je postao žarište sukoba s al-Qaidom nakon što je jemenska podružnica te terorističke grupe preuzela odgovornost za neuspjeli napad na zrakoplov u Detroitu na Božić. Al-Qaida je vrlo uspješna u plemenskim područjima Jemena, u kojima vlada, koja se bori s dvije različite pobune, nema praktički nikakvu kontrolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara