U Jordanu pronađena špilja povezana s obredima ranih kršćana

ARHEOLOZI su u Jordanu pronašli špilju ispod jedne od najstarijih svjetskih crkvi te tvrde da bi mogla biti povezana s obredima ranih kršćanima.

"Špilja je otkrivena u gradu Rihabu na sjeveru Jordana, nakon tromjesečnog iskapanja i pokazuje znakove kršćanskih obreda", kazao je Abdel-Qader Hussein, voditelj Centra za arheološka istraživanja u Rihabu. Nalazi se ispod crkve sv. Jurja, koja je sagrađena 230 godine nakon rođenja Krista.

Hussein tvrdi kako postoje dokazi da je podzemna špilja služila kao crkva za 70-ak Isusovih sljedbenika u prvom stoljeću nakon smrti Krista. Ukoliko se dokaže da je tako, ta bi špilja postala najstarije kršćansko svetište u svijetu.

Na podu stoji mozaički natpis koji govori o "70 voljenih od Boga i uzvišenog" koji su to svetište i osnovali, prenosi Associated press.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thomas Parker, povjesničar s univerziteta North Carolina-Raleigh, koji je s timom arheologa otkrio crkvu u Aqabi kazao je kako bi te tvrdnje trebalo uzeti s određenom rezervom. No, Parker nije vidio novootkrivenu špilju.

"Lako je moguće da je u toj špilji bio netko drugi, a da su kršćani u nju došli tek naknadno. Tvrdnje da su to mjesto zapravo koristili kršćani koji su bježali iz Jeruzalema u prvom stoljeću nakon Krista, čine mi se nerealnim", dodao je.

B.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara