KORONAVIRUS

U Južnoj Koreji 91 "izliječen" pacijent opet pozitivan na koronavirus

U Južnoj Koreji 91 "izliječen" pacijent opet pozitivan na koronavirus
Foto: EPA

JUŽNOKOREJSKI dužnosnici danas su izvijestili kako je više od 90 pacijenata za koje se vjerovalo da su ozdravili ponovno pozitivno na koronavirus.

Jeong Eun-kyeong, direktorica korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća vjerojatnost da je virus reaktiviran nego da su pacijenti ponovno zaraženi.

Nije im jasno kako je došlo do toga

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u tijeku.

Međunarodna zajednica istražuje mogu li se oni koji su preboljeli koronavirus ponovno zaraziti. Države se nadaju da oni koji prebole bolest razvijaju imunitet, koji će spriječiti ponovno izbijanje pandemije.

Govoreći o 91 pacijentu u Južnoj Koreji, koja broji 7000 ozdravljenih, Kim Woo-joo, profesor zaraznih bolesti iz sveučilišne bolnice Guro, ističe da je to samo početak i da će ta brojka rasti.

I Kim smatra kako je veća vjerojatnost da se pacijentima bolest vratila od toga da su se ponovno zarazili.

Grad u kojem je izbila epidemija prvi put od veljače nema nijedan slučaj zaraze

Drugi stručnjaci tvrde kako bi krivci mogli biti i neispravni testovi, kao i da ostaci virusa i dalje mogu biti u tijelima pacijenata, no da nisu zarazni i da ne predstavljaju opasnost za druge.

"Postoje različite interpretacije i mnoge varijable", rekao je Jung Ki-suck, profesor plućnih bolesti iz sveučilišne bolnice Hallym.

"Vlada mora osmisliti odgovore za svaku od tih varijabli", dodao je.

Južna Koreja danas je izvijestila o 27 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od veljače kad je bilo i do 900 slučajeva dnevno. Grad Daegu, u kojem je izbila epidemija, prvi put od veljače nema nijedan novi slučaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara