U Kaliforniji proglašeno izvanredno stanje zbog požara, evakuacije u tijeku

U Kaliforniji proglašeno izvanredno stanje zbog požara, evakuacije u tijeku
Foto: EPA

U KALIFORNIJI je od danas na snazi izvanredno stanje zbog velikih šumskih požara koji su progutali brojne objekte na jugu te američke savezne države, javlja AFP i dodaje da je u tijeku evakuacija stanovništva te da je na tisuće ljudi bez električne energije.

Požar nazvan Saddleridge Fire, koji je izbio jučer na površini od 1600 hektara, prešao je preko dvije autoceste i jedne međudržavne ceste i stigao do sjevernih četvrti Los Angelesa.

Spomenute prometnice zatvorene su zbog gustog dima, a kako javljaju mediji, požar se proširio sve do sjevernih obronaka doline San Fernando.

Pušu vrući vjetrovi

Na oko 100 kilometara istočno od Los Angelesa izbio je drugi požar, s kojim se bori oko 200 vatrogasaca uz pomoć helikoptera. Do sada je progutao 74 objekta, potvrdili su vatrogasci.

Meteorolozi predviđaju da će do večeras i dalje puhati vrući vjetrovi koji uvelike pridonose razvoju nepovoljnih i opasnih uvjeta za stvaranje prirodnih nepogoda.

Na sjeveru Kalifornije, uključujući i San Francisco, struja je isključena iz preventivnih razloga. Bez struje je trenutno oko 300.000 ljudi.

Prošle godine u studenom, golemi šumski požar poharao je kalifornijski grad Paradise. U njemu je poginulo više od 80 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara