U Kanadi počeli neizvjesni parlamentarni izbori

U Kanadi počeli neizvjesni parlamentarni izbori
Foto: Epa

KANAĐANI su danas počeli izlaziti na izbore na kojima biraju novu vladu i odlučuju o tome hoće li dati drugi mandat premijeru Justinu Trudeauu ili će se odlučiti za mladog konzervativca Andrewa Scheera.

Birališta su otvorena u 8.30 po lokalnom vremenu u pokrajinama Newfoundland i Labrador, na istoku, u zemlji koja se proteže u 8 vremenskih zona, a posljednji će birači glasati u Britanskoj Kolumbiji, na zapadu zemlje. Prvi rezultati se očekuju nakon ponoći po srednjoeuropskom vremenu.

Nakon napete kampanje oko 27,4 milijuna Kanađana je pozvano izabrati 338 zastupnika.

Ako se ankete pokažu točnima, dosadašnji premijer više neće raspolagati apsolutnom većinom. 

Jednaki izgledi

Izborna kampanja je završila upravo onako kako je počela 40 dana ranije, uz gotovo savršeno podjednake izglede dviju velikih stranka koje se izmjenjuju na vlasti od 1867. godine, što se nije desetljećima dogodilo, napominju komentatori.

Prema posljednjim anketama, liberalna stranka (centar) Justina Trudeaua dobiva između 31 i 34 posto glasova, a konzervativci (desnica) između 32 i 33 posto glasova, što ne omogućuje ni jednoj od njih prelazak praga od 170 mjesta koji jamči apsolutnu većinu.

"Trebamo progresivnu vladu koja će ujediniti Kanađane i boriti se protiv klimatskih promjena, a ne progresivnu oporbu", rekao je Trudeau u nedjelju, zadnjeg dana kampanje, u Vancouveru.

Porasla snaga manjih stranaka  

Potpredsjednik Instituta za javno mnijenje Leger Christian Bourque kazao je uoči izbora kako "od 80-ih godina nije svjedočio izbornoj kampanji u kojoj su dvije stranke toliko izjednačene i nijedna ne uspijeva dodatno uvjeriti birače u svoje prednosti". 

"S 31 ili 32 posto glasova liberali su vrlo blizu svog najgoreg povijesnog rezultata. Premijer Trudeau nije sposoban uvjeriti progresivne glasače da se ukrcaju na njegov vlak", slikovito se izrazio Bourque.

S druge strane, rekao je, "šef konzervativaca s 32 ili 33 posto očito nije nesposoban uvjeriti one s centra da glasaju za desnicu".

I dok tri televizijske debate nisu dvjema velikim strankama pomogle da privuku dodatne simpatizere, male su stranke porasle u anketama.

Tako bi u slučaju manjinske vlade presudnu ulogu mogla imati Nova demokratska stranka Jagmeeta Singha, Sikha koji voli šarene turbane. 

I čelnik Kvebečkog bloka Yves-Francois Blanchet, koji je svoje članove kandidirao samo u Quebecu, mogao bi ukrasti glasove liberalima i konzervativcima.

"Kao i na predsjedničkim izborima u Francuskoj, velike tradicionalne povijesne stranke ne uspijevaju više inspirirati, fascinirati i motivirati birače", istaknuo je Bourque.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara