U Karlovcu rijeke sporije rastu, u Ogulinu situacija dramatičnija - što će donijeti noć?

U Karlovcu rijeke sporije rastu, u Ogulinu situacija dramatičnija - što će donijeti noć?

Foto: Vojislav Mazzocco/Index

VODOSTAJ Kupe u Karlovcu u ponedjeljak se približava razini od sedam metara, kod koje se proglašavaju redovne i izvanredne mjere obrane od poplave, no 683 centimeta zabilježenih u 15 sati, samo je za šest centimetara više nego sat ranije, što ukazuje na usporavanje rasta, te u Državnom centru za obranu od poplava ne očekuju proglašavanje višeg stupnja mjera od pripremnih koje su na snazi od jutros.

Potvrdila je za Hinu Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda.

Kupu na ulazu u Karlovac puni rijeka Dobra, koja je izrazito opterečena oborinskim vodama uzvodno, odnosno s prostora Ogulina. Tamo je zbog Dobre zatvorena državna cesta D42 kod kule tj. Đulinog ponora. Problem stvara mnogo naplavina pa je angažirano 20-tak pripanika  ogulinske Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe na održavanju protočnosti Đulinog ponora, koji je dubok oko 35 metar.

Branimir Vučković iz HGSS-a rekao je za Hinu da oni dovlaće smeće do obale odakle je dizalice dižu do kamiona, te da je na gradsko smetlište već odvezeno deset kamiona smeća. Procjenjuje da bi se taj posao mogao nastaviti i do 22 sata, jer ne samo da je puno naplavina već stalno dolaze i nove.

Što se tiče Karlovca Željeznjak kaže da hidrolozi, unatoč jučerašnjeg naglog rasta vodostaja, kada se Kupa dizala od 20 do 50 centiometara na sat, procjenjuju da će rijeke bez novih oborina kroz karlovačko područje moći provesti svu tu vodu koja dolazi s prostora uzvodno, gdje su Kupa i Dobra vrlo visoke.

 "Ne očekuje se poplava već normalizacija stanja, jer po prognozi, kiše neće padati do petka i Kupa će moći primiti vodu koja dolazi s uzvodnog prostora, unatoč tome što je tamo palo jako puno oborina", rekla je Željeznjak. Dodala je kako se posljedice ovako naglog rasta vodostaja još ne vide, ali da se očekuju velike naplavine.

 "Kod tako naglog rasta voda čak obara drveće te ga nosi. Također nosi granje, razno smeće s obala, te treba paziti na mostove, trebat će to urediti, ali još nam nije poznato jesu li nastali odroni, devastacija obala, jer ćemo to znati tek kada se voda povuće", naglasila je Željeznjak.

 Kod Karlovca je u prekidu promet na cesti Husje – Kobilić zbog izlijevanja Kupe, dok je Obala Trnskog u Karlovcu nakon nekoliko sati prekida opet prohodna. Nalazi se uz sam zid obrane od poplave u gradskim četvrtima Banija i Drežnik.

 Posljednja poplava u Karlovcu je bila u listopadu prošle godine i uzrokovala je 55 milijuna kuna šteta.

 Tijekom 2014. i 2015. godine bile su još dvije velike poplave te je ukupna šteta u tri poplave bila 150 milijuna kuna u što, zbog metodologije procjene šteta od elementarnih nepogoda, nije uračunata šteta na objektima javnih poduzeća u vlasništvu države. Razlog poplavama k tomu bile su ekstremne vremenske neprilike, ali i činjenica da karlovački sustav obrane od poplave nije završen te su jugoistočni dijelovi Karlovca uz Kupu, Koranu i Mrežnicu nebranjeni, a za završetak sustava potrebno je osigurati između 350 i 400 milijuna kuna.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara