U KB-u Dubrava obavljena prva neoperativna metoda liječenja pretklijetki

Na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila Kliničke bolnice Dubrava tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana po prvi puta u Hrvatskoj primijenjena je neoperativna metoda liječenja defekata na nivou pretklijetki kod odraslih bolesnika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u KBu.

Riječ je o metodi liječenja bolesnika sa srčanim greškama koja zamjenjuje dosadašnje kirurške zahvate zatvaranja otvora između lijeve i desne pretklijetke.

Prednost je "transkateterske metode zatvaranjem septalnim okluderima" što se prilikom zahvata ne otvara prsni koš, a oporavak traje samo tri do četiri dana, istaknuo je Mijo Bergovec, predstojnik Zavoda za bolesti srca i krvnih žila.

Tom metodom ugradnje implantanta zatvara se otvor između pretklijetki i time sprečava stvaranje ugrušaka i moždani udar, te zatajenje rada srca pacijenta, dodao je Bergovec naglasivši važnost ranog otkrivanja toga defekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj laboratorija za intervencijsku kardiologiju Boris Starčević rekao je kako se novom metodom u odnosu na klasični kirurški zahvat može uštedjeti od 5.000 do 10.000 eura po pacijentu.

Jedan implantant, tzv. "kišobran", stoji oko 4.000 eura, a u KB-u Dubrava bit će moguće napraviti do 40 zahvata godišnje, kazao je Starčević dodavši da su kandidati za takve zahvate uglavnom mlađe osobe koje su doživjele moždani udar, a da im nije otkriven uzrok udara, te osobe između 40 i 50 godina sa slabljenjem srčane funkcije.

U dva dana operirana su dva pacijenta - muškarac star 37 godina koji je prije dva mjeseca imao moždani udar i žena stara 50 godina koja je imala znakove zatajenja srca.

Zahvati su obavljeni uz asistenciju njemačkih stručnjaka Franka Uhlemanna i Martina Lewina iz Stuttgarta, koji su u Njemačkoj obučavali hrvatske liječnike u primjeni nove metode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara