Kina zbog zabrinjavajućeg trenda s koronavirusom uvodi nove mjere

Kina zbog zabrinjavajućeg trenda s koronavirusom uvodi nove mjere
Foto: HINA

KINA JE u srijedu predstavila nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kontrolom asimptomatskih "tihih prenositelja" koronavirusa, dok zemlja bilježi blagi rasta broja oboljelih.

U Kini su potvrđena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom u srijedu, dok su dan ranije potvrđena 62 slučaja, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od 63 novozaražene osobe 61 se vratila u Kinu iz inozemstva. Trenutno je, prema službenim podacima, u Kini ukupno zaraženo 81.665 osoba. Drugi val zaraze u Kini značajno je slabiji od vrhunca epidemije u veljači kada je Kina stavila u karantenu nekoliko gradova i uvela stroga ograničenja kretanja.

Uz kontrolu putnika koji se vraćaju iz inozemstva, kod kineskih vlasti zabrinutost izazivaju asimptomatski prenositelji koronavirusa. Kina je u srijedu objavila da je potvrđeno 56 novih asimptomatskih slučajeva te je od 1. travnja koronavirus utvrđen kod 657 asimptomatskih osoba.

Objavljena nova pravila

Kina je do 1. travnja objavljivala podatke o asimptomatskim osobama s koronavirusom, a i dalje podatke o tim osobama objavljuje odvojeno od službenog broja zaraženih. Samo osobe koje razviju simptome ulaze u službeni broj zaraženih.

Kinesko Državno vijeće je u srijedu objavilo nova pravila za ophođenje prema asimptomatskim prenositeljima koje neki državni mediji nazivaju "tihim prenositeljima".

Prema novim pravilima medicinske ustanove moraju obavijestiti nadležne organe, u roku od dva sata, da su otkrili asimptomatski slučaj zaraze. Lokalne vlasti potom moraju identificirati sve kontakte zaražene osobe u roku od 24 sata. Asimptomatski pacijenti bit će kolektivno smješteni u karantenu na 14 dana te će biti računati kao potvrđeni slučajevi zaraze ako razviju simptome. Bliski kontakti asimptomatskih osoba također će morati u karantenu na dva tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara