U KINI PRVI ODRŽANI PROSVJEDI PROTIV RATA U IRAKU

Stotinjak kineskih studenata prosvjedovalo je u nedjelju, u krugu sveučilišta u Pekingu, protiv rata u Iraku, a nešto ranije to je učinila i skupina stranaca, zahvaljujući prvom dopuštenju kineskih vlasti takvom iskazivanje protivljenja američkobritanskoj operaciji u Iraku. L

Organizatori prosvjeda kineskih studenata okupili su se tijekom jutra uz transparent "poštujte život, protiv rata", pročitali su prosvjednu poruku te izložili fotografije žrtava američko-britanske invazije na Irak.

Prolaznike su pozivali da novčanim prilozima doniraju Crveni križ za pomoć iračkome narodu.

Unatoč malom broju sudionika, organizatori su bili zadovoljni.

"Čak iako naš pokret nema nikakva učinka (na događaje u Iraku) važno je prosvjedovati protiv rata, zajedno s drugim zemljama", kazao je jedan od organizatora.

Riječ je o prvoj dopuštenoj manifestaciji kojoj je prethodio u nedjelju ujutro prosvjed 200 stranih državljana koji su pred američkim veleposlanstvom u Pekingu nosili transparente s porukama "Stop ubijanju" te "Bush i Blair su ratni zločinici".

Kineski su se studenti okupili na trgu Sveučilišta u Pekingu gdje su se u prošlosti nalazili studenti sudionici Pekinškog proljeća prije nego li su vlasti ugušile inicijativu za demokratizacijom Kine na trgu Tiananmen 1989.

Strancima, međutim, nije bilo dopušteno prosvjedovati na tom istom mjestu prije tjedan dana. Bilo nam je rečeno da moramo najprije zatražiti odobrenje, kazao je Britanac Jim Weldon.

Policija je skupine prosvjednika ograničila na manji broj sudionika a Kinezima nije dopustila da u takvoj manifestaciji sudjeluju zajedno sa strancima, piše Reuters.

Agencija France presse podsjeća da se kineska vlada protivi ratu u Iraku ali podozrivim okom gleda na prosvjede kako zbog straha da ne naruši odnose sa Sjedinjenim Državama tako i zbog straha od izražavanja mišljenja građana na ulicama kineskih gradova.

(Hina) rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara