U KLADNJICAMA PROSVJED PROTIV GRADNJE CENTRA ZA GOSPODARENJEM OTPADOM

U Kladnjicama, na lokaciji na kojem se obavljaju istražni radovi za izgradnju centra za gospodarenje otpadom Splitskodalmatinske županije, prosvjedovalo je poslijepodne dvjestotinjak stanovnika općina Lećevica i Unešić, protiveći se izgradnji tog centra. L

Prosvjed nije bio najavljen niti prijavljen pa će protiv organizatora biti podnesena prekršajna prijava, doznaje se od glasnogovornice Policijske uprave splitsko-dalmatinske Tine Disopre.,

Četrdesetak pripadnika Interventne policije osiguravalo je lokaciju i prosvjednicima onemogućilo pristup samom mjestu istražnih radova, na kojemu se nalazi i mehanizacija koja je prošlog tjedna u sličnom prosvjedu navodno bila oštećena.

Predsjednik ekološke udruge Rast Anđelko Parčina u izjavi novinarima opovrgnuo je kako je on organizator skupa, premda je jučer novinarima stigao poziv za mirni prosvjed kojemu u potpisu stoji upravo ta udruga.

Kazao je kako je riječ "o spontanom skupu na koji su stigli mještani koji žele sačuvati zdrav i miran okoliš Dalmatinske zagore, koji su se uspjeli obraniti i od četnika te da je i on stigao kao samo jedan od prosvjednika".

Prosvjednici su uzvikivali pogrdne riječi na račun županijskih čelnika, župana Krune Peronje te premijera Ive Sanadera. Nosili su i transparente s porukama da ne žele smeće u svojem dvorištu, pozivajući županijske čelnike da odustanu od izgradnje centra za gospodarenje otpadom na toj lokaciji.

"Budući da nas uvjeravaju kako je centar za gospodarenje otpadom bezopasan i ekološki čist, te da se u njega neće dovoziti radioaktivni ili tehnološki otpad, pitamo ih zašto ga onda ne izgrade u Splitu ili u nekoj od propalih tvornica na obali gdje je riješena infrastruktura", rekao je jedan od prosvjednika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su također rekli kako je planirani centar za gospodareje otpadom na poroznom terenu, s kojega se napaja i izvorište rijeke Jadro, ustvrdivši da ako smeće dođe u Zagoru, Splićani i cijela dalmatinska obala neće imati pitke vode.

Također su rekli da se protive tome da se Dalmatinska zagora pretvori u odlagalište smeća.

U nizu pogrdnih poruka upućenih županijskoj vlasti, bila je i ona upućena poznatom splitskom ahritekti Mati Miliću, koji je navodno zbog potpore izgradnji centra, prošlog tjedna pretučen.

Prosvjednici su nakon nešto više od dva sata, oko 19,30 sati, otišli s mjesta prosvjeda u Kladnjicama. Potom su se spustili na Jadransku magistralu kod Kaštel Staroga, te su automobilima blokirali magistralu..(Hina) xdst ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara