"U Kninu je stradalo manje civila nego što se procjenjivalo"

"U Kninu je stradalo manje civila nego što se procjenjivalo"

NA SUĐENJU hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču danas je, drugi dan za redom, svjedočio kanadski obavještajni časnik Phil Berikoff koji je jučer kazao kako granatiranje Knina nije bilo neselektivno, a danas je priznao i da se pretjerivalo u procjenama o broju mrtvih civila u Kninu.

Berikoff je u svom dnevniku koji je vodio za vrijeme Oluje zapisao kako je u Kninu vidio između 300 i 400 mrtvih civila, ali kasnije je uklonio taj podatak. "Nisam osobno vidio te mrtve", priznao je Berikoff dok ga je ispitivao Gotovinin branitelj Greg Kehoe. Taj podatak je Berikoff dobio od svog nadređenog, pukovnika Andrewa Leslieja.

Berikoff je za vrijeme Oluje nekoliko puta obišao Knin i vidio između 15 i 20 ranjenika unutar bolnice i oko nje. Nije mogao potvrditi da je bilo riječ o civilima s obzirom su da oni koji nisu bili u uniformi nosili samo dijelove maskirne uniforme. Berikoff je za vrijeme svojih posjeta snimao oštećenja na zgradama, ali, kako je Gotovinin branitelj ukazao, nije mogao utvrditi je li riječ o civilnim ili vojnim objektima s obzirom da je ubrzo nakon Oluje premješten u Sarajevo. "Nije me zanimalo i nije bio moj zadatak utvrditi za što su se koristili pojedini objekti", kazao je Berikoff, nakon što mu je Kehoe predočio izjavu drugog dužnosnika međunarodne zajednice koji je kazao da je u školi bilo smješteno oko 500 vojnika takozvane Republike Srpske Krajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berikoff će svjedočenje nastaviti i sutra kad će ga ispitivati braniteljica generala Markača Gilian Higgins.

J:C.
Foto: ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara