U Konjicu najviše zaraženih u Federaciji BiH, a nemaju ni epidemiologa ni infektologa

U Konjicu najviše zaraženih u Federaciji BiH, a nemaju ni epidemiologa ni infektologa
Foto: Klix.ba

U GRADU Konjicu u BiH, koji je žarište koronavirusa, nema ni epidemiologa i infektologa pa ni pripremljeni izolatorij za zaražene osobe ne može profunkcionirati, javlja Klix.ba.

U Konjicu je do sada jedna osoba preminula od koronavirusa

Inače, do sada je u Konjicu potvrđeno 17 zaraženih koronavirusom, jedna osoba je preminula, a očekuje se da taj broj bude veći s obzirom na to da su sve potvrđene osobe imale veliki broj kontakata.

Općinski štab civilne zaštite Konjic poslao zahtjev za rješavanjem situacije

Svjesni takvog stanja, iz Općinskog štaba civilne zaštite Konjic poslali su zahtjev nadležnim institucijama da hitno riješe ovaj problem.

"JU Dom zdravlja Konjic ima jednog uposlenog epidemiologa kojem je 24. ožujka izdano rješenje o izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom i od tada u ovom gradu nemamo epidemiologa niti infektologa, točnije stručnog osoblja koje može odgovoriti ovakvoj situaciji", kazao je komandant štaba Fadil Tatar za Klix.ba.

Već tri dana nije bilo testiranja

"Mi kao općinski štab možemo nastojati osigurati potreban medicinski materijal, ali stručno osoblje treba predložiti one osobe koje su iz tog sektora i nadam se da će im savjest proraditi i da će ovaj problem ubrzo biti riješen. Trenutno je angažiran higijeničar, međutim, on ne može pokriti usluge koje su u nadležnosti epidemiologa i infektologa", dodao je Tatar.

Problem je i nedostatak materijala za uzimanje potrebnih uzoraka, zbog čega već tri dana nisu uzimani uzorci za testiranje i ako se nešto ne uradi po tom pitanju, ista situacija će biti i danas, ali i narednih dana.

Sve zahtjevi upućeni su domovima zdravlja u Konjicu, Kantonalnom štabu, vladi HNK, Općoj bolnici Konjic, Štabu i službama civilne zaštite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara