u koprivnici susreti osoba s invaliditetom

Pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne skrbi, Koprivničkokriževačke županije i Koprivnice, u Koprivnici se danas održava 11. susret osoba s invaliditetom "Koprivnica 2003." L

Susret je u velikoj dvorani ugostiteljskog objekta "Zrinski" u Koprivnici otvorio ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

U šahu, pikadu, streljaštvu, zračnoj pušci, visećoj kuglani i belotu natječe se 18 gradova i 13 županija s više od 450 sudionika.

"Bez aktivnosti i sudjelovanja lokalne i regionalne samouprave i uprave, država sama ne može uključivati u rad osobe s invaliditetom. Treba ponajprije ukloniti barijere u glavama, jer nitko nas ne može uvjeriti da osoba s invaliditetom nije radno sposobna i da ne može ostvariti vrhunske radne rezultate", rekao je Davorko Vidović.

Istaknuo je kako je ove godine iz državnog proračuna za 56 udruga osoba s invaliditetom, te za druge udruge koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću Ministarstvo rada i socijalne skrbi namijenilo oko 4,4 milijuna kuna, od igara na sreću oko 2,5 milijuna za projekte udruga koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, te 34,1 milijun kuna za udruge koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba invalida.

Ove će se godine prvi put od igara na sreću odvojiti 16,7 milijuna kuna za tzv. "hladni pogon", za osnovne djelatnosti nacionalnih saveza udruga osoba s invaliditetom, a najveći dio (oko 12 milijuna) dodijelit će se temeljnim udrugama u općinama, gradovima i županijama, rekao je ministar Vidović.

Nazočne su pozdravili koprivničko-križevački župan Josip Friščić te koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, koji je istaknuo da je "Vodičem kroz Koprivnicu za osobe s invaliditetom" potaknuto brže uklanjanje arhitektonskih zapreka, a u Tjednu kretanja učinit će se sve da se uklone još neke.

Koprivnica je među prvima u Hrvatskoj uvela dodatne gradske porezne olakšice, kao što je oslobađanje poslodavca od doprinosa za korištenje gradskog zemljišta u visini od 25 posto za svaku zaposlenu osobu s invaliditetom, a ako ih zaposli četvero i više, u cijelosti se oslobađa doprinosa.

Ministar Vidović s domaćinima je razgledao i novi koprivnički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Podravsko sunce", u kojem će nastava za djecu s teškoćama u razvoju prvi put početi ove godine, a u čiju je gradnju Ministarstvo rada i socijalne skrbi uložilo 1,5 milijuna kuna.

(Hina) čmi sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara