U kriptama požeške katedrale pronađeni očuvani lijesovi

U SKLOPU radova na uređenju požeške katedrale sv. Terezije Avilske danas su otvorene kripte u kojima je pronađen velik broj dobro očuvanih lijesova.

U pojedinim su lijesovima neka tijela zahvaljujući mikroklimi u kriptama gotovo mumificirana, što će samo povećati dokumentarnu vrijednost nalaza, procjenjuju konzervatori.

Naime, kripte su u katedrali otvorene kako bi stručnjaci utvrdili u kakvu su stanju, jer se idućih godina planira sustavno uređenje toga sakralnog objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik požeškoga Konzervatorskog odjela Žarko Španiček rekao je kako "otvorene kripte imaju povijesnu vrijednost ne samo zato što su se u njima ispod katedrale pokapali ugledni predstavnici klera i građanstva nego i zbog pronalazaka lijesova različitih ukrasa i opreme".

"Zbog toga smo u dogovoru s Požeškom biskupijom počeli temeljito istraživati i dokumentirati kripte od kojih je jedna bila za svećenstvo, a druga za građanstvo", rekao je Španiček.

Gradnja požeške katedrale počela je 1756. i završena 1759. Godinu dana poslije u kripti ispod katedrale bio je obavljen prvi pokop crkvene osobe.

Istraživanja koja su počela prije četiri dana bit će nastavljena i idućih dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara