U Labinu puhalo orkansko jugo, čak 156 km/h. Poplavljeni su Rovinj, Vrsar, Umag

U Labinu puhalo orkansko jugo, čak 156 km/h. Poplavljeni su Rovinj, Vrsar, Umag
Foto, video: Istramet

NEVRIJEME koje je jučer u prijepodnevnim satima započelo na jugu Hrvatske, u večernjim je satima stiglo do Istre. Kako je javio Istramet, buru je zamijenilo jugo i to ponegdje s orkanskim udarima uz veliku plimu. Do 20 h najjači udar juga zabilježila je postaja u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 156 km/h. Orkanski udari juga zabilježeni su i u Puli, postaja na Stoji izmjerila je čak 128 km/h, piše Istramet.

Istarski vatrogasci imali su više od četrdeset intervencija radi ispumpavanja vode ili zbog uklanjanja stabala i granja s prometnica, potvrdio je za Hinu zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

Nizak tlak zraka u kombinaciji s jugom i visokom vodom uzrokovao je i jaku plimu pa je more sinoć do 20 h poplavilo dio Rovinja, a zbog valova i plime opasno je bilo i u Rapcu kao i drugdje duž obale.

Istramet je jutros objavio kako u idućim satima opet prijeti visoka plima.

Vjetar se smirio

Jako i olujno jugo s orkanskim udarima tijekom noći se smirilo, no kišonosni oblaci nastavili su pristizati s jugoistoka uz sporadičnu grmljavinu.

Prema mjerenjima do 7 sati jutros na potezu od Kanfanara do Vižinade pala je vrlo obilna kiša. Postaja u Kanfanaru zabilježila je 81 mm, a ona u Mekišima kod Vižinade 70 mm. Od ostalih postaja spomenimo i Špinovce 57 mm, Barbarigu i Grožnjan 42 mm, Peroj 40 mm i Motovun s 37 mm.

Najmanje kiše palo je na istoku Istre i oko Učke, uglavnom između 3 i 6 mm, isto koliko mjerimo i na Umaštini te Labinštini. Postaje u Puli izmjerile su između 17 i 19 mm, dok je već u Vodnjanu izmjereno 37 mm, a u Marčani 27 mm.

Porastao vodostaj

Usprkos tome što je glavnina kiše noćas zaobišla slivove istarskih rijeka, došlo je do značajnijeg porasta vodostaja. U 1 sat iza ponoći Raša je kod Potpićna dosegla 348 cm, no vodostaj je u padu i u 7 sati iznosi 298 cm. Vodostaj Mirne na Ponte Portonu raste, jutros iznosi 348 cm (nakon jučerašnjih 24 cm!), no za sada izlijevanje iz korita ne prijeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara