U lavi pronađeni najstariji tragovi života na Zemlji

U lavi pronađeni najstariji tragovi života na Zemlji
OSTACI sićušnih organizama sličnih bakterijama pronađeni su u južnoafričkoj vulkanskoj stijeni za koju se procjenjuje da je stara 3,5 milijarde godina, izvijestili su znanstvenici čije otkriće pomiče granicu početka života na Zemlji.

Skupina američkih, norveških, kanadskih i južnoafričkih znanstvenika pronašla je u vulkanskim stijenama tragove mikroba poznatih pod nazivom archaea koji su nagrizali stijene i živjeli u udubinama.

"Riječ je o dosad najstarijem dokazu života", rekao je Hubert Saudigel, geofizičar iz Instituta za oceanografiju Scripps sveučilišta California u San Diegu.

U studiji objavljenoj u časopisu Science znanstvenici ističu da su stijene u kojima su pronađeni tragovi mikroba nekad bile pod vodom, a to je bilo "pogodno mjesto za razvoj života".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U udubinama su pronađeni tragovi ugljika za koje se pretpostavlja da su organski materijal koji je preostao nakon mikroba.

U to vrijeme "nije bilo biljaka i životinja", napisao je Staudigel, "pa su se mikrobi jednostavno hranili vulkanskim stijenama."

Archaea još postoje i pripadaju skupini ekstremofila, organizama prilagođenih ekstremnim životnim uvjetima koji žive u blizini podvodnih izvora, vrućih izvora sumpora i na Antarktici.

Dosad još nitko nije pronašao čvrste dokaze o početku života na Zemlji. Glavni problem je u tome što je većina najstarijih stijena prošla kroz geološke procese koji bi uništili sve dokaze.

Istraživači su 1996. pronašli stijene na Greenlandu za koje su procijenili da su stare 3,85 milijardi godina i za koje su pretpostavljali da sadrže tragove bakterija. Godine 1999. znanstvenici su pronašli ostatke 2,7 milijardi godina starih algi u australskom škriljevcu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara