U Libiji blokiran izvoz nafte

U Libiji blokiran izvoz nafte
Ilustracija: EPA

SNAGE lojalne generalu Haftaru blokirale su danas glavne naftne terminale na istoku Libije uoči održavanja međunarodnog samita u Berlinu na kojemu bi se trebao ponovno pokrenuti mirovni proces o stanju u zemlji koju razdire građanski rat.

Prestanak izvoza nafte koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih generalu Haftaru.

Nacionalna naftna kompanija izvijestila da je izvoz nafte u luke "naftnog polumjeseca" obustavljen

Oni vjeruju da se prihod od prodaje nafte koju distribuira Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) koristi za plaćanje boraca koji stižu izvana, osobito iz Turske.

Nacionalna naftna kompanija (NOC) je izvijestila da je izvoz nafte u luke "naftnog polumjeseca" obustavljen. Riječ je o libijskim lukama Brega, Ras Lanouf, al-Sedra i al-Hariga.

Blokada će rezultirati padom proizvodnje s 1,3 milijuna barela dnevno na 500.000 barela dnevno, kao i dnevnim financijskim manjkom od 55 milijuna dolara, navodi tvrtka.

General Haftar, koji od travnja 2019. godine vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, u nedjelju se očekuje na međunarodnoj konferenciji o Libiji koja se organizira na inicijativu Ujedinjenih naroda. Ondje bi trebao biti i njegov glavni protivnik Fajez al-Saraj, šef Vlade nacionalnog jedinstva.

Njemačka u nedjelju organizira samit posvećen Libiji

Libija je podijeljena između libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) koju priznaje UN, a bazirana je u Tripoliju, i vlasti maršala Kaleda Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Turska je objavila da je počela slati vojnike kao podršku GNA-u, što je izazvalo eskalaciju napetosti u Libiji.

Njemačka u nedjelju organizira samit posvećen Libiji na kojem će se pokušati naći mirno rješenje za okončanje sukoba u zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara