U liječenju SARS-a liječnici koriste i antitijela izliječenih osoba

LIJEČNICI iz Hong Konga uspješno su izliječili neke od najtežih bolesnika zaraženih virusom koji izaziva atipičnu upalu pluća korištenjem seruma izliječenih bolesnika.

Iako su neki liječnici strahovali da korištenje seruma neće biti moguće, spomenuti rezultati liječenja pokazuju da se u tijelu izliječenih osoba razvilo dovoljno antitijela za suzbijanje virusa.

Bolest poznata pod nazivom SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) u studenome se počela širiti u južnoj Kini, a ubrzo se pojavila u Hong Kongu, Singapuru, Vijetnamu, Kanadi, Njemačkoj, SAD-u, Tajvanu. Do sada je zaraženo 1.600 osoba, a zbog umrla je 61 osoba.

"Činjenice dokazuju da je serum dobiven od najmanje 20 oboljelih koji su se vrlo sporo oporavljali pomogao pri liječenju teških bolesnika oboljelih od te bolesti", smatra Leung Ping-Chung, profesor i kirurg u bolnici Prince of Wales u Hong Kongu, u kojoj su se pojavili prvi slučajevi bolesti.

Liječnici su utvrdili da je riječ o posve novome obliku virusa iz skupine korona virusa, poznatih po tome da izazivaju prehladu. Stručnjaci pretpostavljaju da virus potječe od životinja te da će biti potrebne godine prije nego bude pronađen lijek protiv njega i preventivno cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unatoč tome, liječnici očekuju da će se 90 posto oboljelih oporaviti, te da će od nje umrijeti samo tri do pet posto njih, a to su obično oni koji već boluju od nekih teških bolesti.

Osim korištenja seruma dobivenoga od izliječenih pacijenata, liječnici su u Hong Kongu koristili i koktel antiviralnih lijekova i steroida, za koji tvrde da je bio djelotvoran u mnogim slučajevima.

Iako su prijašnji dokazi upućivali na prijenos bolesti kapljičnim putem (kašljanjem i kihanjem), u novome valu zaraženi su ljudi koji žive u istim zgradama i četvrtima. Od 600 osoba zaraženih u Hong Kongu, njih 213 živi u istoj zgradi, a ostalih 107 u istoj četvrti.

Zbog toga liječnici istražuju mogućnost da se bolest širi vodom, a ne samo zrakom, te preporučuju korištenje zaštitnih maski, iako ni za njih ne mogu sa sigurnošću tvrditi da su dovoljne za zaštitu od zaraze. Kako bi se zaštitili, milijuni stanovnika Hong Konga sada nose zaštitne maske u sredstvima javnoga prijevoza.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara