U Lonjskom polju ozlijeđena ženka orla klokotaša putuje u Poljsku

MLADA ženka, pripadnica rijetke i ugrožene vrste orla klokotaša (Aquila clanga), koja je u siječnju pronađena prostrijeljenog krila u Parku prirode ´Lonjsko polje´, zaliječena je i danas je zrakoplovom otputovala u Zoološki vrt u poljski grad Poznan u kojem je i Centar za reprodukciju i reintrodukciju ptica grabljivica.

Mlada ženka orla klokotaša u Poljsku je otputovala u pratnji članova Hrvatskog ornitološkog društva i Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP.

Ptica je u naše krajeve vjerojatno došla u potrazi za hranom, a netko joj je krilo prostrijelio sačmom iz lovačke puške.

Nakon što su je tako ozlijeđenu pronašli, u pratnji stručnog voditelja Parka prirode otpremljena je na zagrebački Veterinarski fakultet gdje je operirana.

U post operativnom zbrinjavanju sudjelovali su Ministarstvo zaštite okoliša i Zavod za ornitologiju HAZU-a, Hrvatsko ornitološko društvo i Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP iz Zagreba, koja je poslije preuzela brigu o ranjenoj ptici.

Unatoč žurnom zbrinjavanju i trudu svih sudionika ozljeda je takva da se mlada ženka orla ne može vratiti u prirodu, jer više ne može letjeti.

Hrvatsko ornitološko društvo uspostavilo je kontakt sa Centrom za reprodukciju i reintrodukciju ptica grabljivica u Poznanu u kojem će biti smještena i sudjelovati u programu reprodukcije.

Za njezin put zrakoplovom hrvatsko i poljsko ministarstvo zaštite okoliša izdali su potrebna CITES dopuštenja, a ishođena su i potrebna veterinarska dopuštenja.

Orao klokotaš je jedna od najugroženijih europskih ptica grabljivica te na području Europe, bez Rusije, gnijezdi se tek

70 parova, i to uglavnom u Poljskoj, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara