U Luxembourgu u nedjelju sastanak radne skupine EU-a za Hrvatsku

RADNA skupina Europske unije za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom sastat će se u nedjelju poslije podne u Luxembourgu, doznaje se u petak u Bruxellesu.

Prema izvorima iz luksemburškog predsjedništva na sastanak radne skupine nisu pozvani predstavnici Hrvatske, a ni tužiteljstva Haškog suda.

Europska unija je nakon odgode pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka, osnovala ad hoc radnu skupinu, koja je zadužena za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom.

Radnu skupine čine predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Tri zemlje članice bit će predstavljene na razini ministara vanjskih poslova te će uz Solanu i Rehna na sastanku sudjelovati Jean Asselborn, Jack Straw i Ursula Plassnik.

Na sastanku će se razmotriti prijedlog zaključaka o Hrvatskoj, koji trebaju usvojiti ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u ponedjeljak u Luxembourgu i šefovi država ili vlada na summitu 16. i 17. lipnja u Bruxellesu.

Prošli je tjedan glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u izviješću pripremljenom za Vijeće sigurnosti, koje je dostavila i predsjedništvu EU-a, ocijenila da se suradnja Hrvatske s Den Haagom poboljšala, ali da se unatoč obećavajućem početku provedbe Akcijskog plana za lociranje odbjegloga generala Ante Gotovine, "za sada ne može opisati kao potpuna".

Očekuje se da će radna skupina iznijeti svoje stajalište u pogledu zadnjeg izvješća Haškog suda.

U odluci EU-a o odgodi pregovora, kaže se da će pristupni pregovori s Hrvatskom biti otvoreni "čim Vijeće ustvrdi da postoji puna suradnja s Haškim sudom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara