U Madridu tinejdžer ubijen u sukobu desničara i antirasista

ŠPANJOLSKI glavni grad je u nedjelju bio poprište uličnog sukoba pristaša ekstremne desnice i antirasističkih prosvjednika je ubijen 16-godišnji Carlos Javier Palomino, sudionik antirasističkog prosvjeda.

Nekoliko stotina antirasista i pristaša ekstremne ljevice se na željezničkoj postaji Legazpi okupilo kako bi pokušali razbiti javni skup Nacionalne demokracije, male stranke ekstremne desnice formirane po uzoru na francusku Nacionalnu frontu. Nacionalna demokracija se zalaže za oštar kurs prema ilegalnim imigrantima, odnosno imigrantima uopće, koji danas čine 10 posto španjolskog stanovništva, a čiji se broj rapidno povećava.

U sukobu dviju skupina je ozlijeđeno osam ljudi, uključujući jednog policajca. Palomino je proboden nožem u srce, te je preminuo na licu mjesta. Policija je uspjela uhititi njegovog 24-godišnjeg ubojicu, sudionika skupa Nacionalne demokracije.

Nešto kasnije su ljevičari skup Nacionalne demokracije pokušali razbiti s palicama i molotovljevim koktelima.

Nasilje je osudio Alfredo Prada, predstavnik madridske gradske uprave, rekavši kako je Madrid "otvorena i integrirana regija gdje nema mjesta za izražavanje rasizma, ksenofobije i ekstremizma".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara