U Mramornom moru utopilo se 15 migranata, za 15 ih se još traga

U Mramornom moru utopilo se 15 migranata, za 15 ih se još traga

Foto: Hina

U POTONUĆU  broda s migrantima u Mramornom moru petnaest se osoba utopilo, a još 15 ih se smatra nestalima, izvijestila je turska obalna straža.

Brodica je potonula blizu sjeverozapadne turske pokrajine Kocaeli nedugo nakon što je upućen poziv u pomoć, stoji u priopćenju obalne straže.

Spašeno četrdesetak migranata

Iz mora je dosad spašeno četrdeset migranata, no članovi spasilačkog tima još uvijek tragaju za petnaest osoba.

U spašavanju unesrećenih sudjeluju dva helikoptera te manji zrakoplovi i drugi brodovi.

Državna agencija Anadolija izvijestila je da su spašeni migranti prevezeni na Kocaeli gdje im je ukazana liječnička pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Još nije poznato koja je bila krajnja destinacija ribarske brodice s migrantima.

Smanjenje priljeva ilegalnih migranata

Turska se s EU-om dogovorila da će pridonijeti smanjenju priljeva ilegalnih migranata jer njih većina, na putu prema Europi, prolazi kroz Tursku ili njezine teritorijalne vode.

Ta je odluka značajno pomogla u smanjenju priljeva ilegalnih migranata u Europu, no dio ih i dalje riskira živote u opasnim putovanjima nastojeći se domoći boljeg života na Zapadu.

Strahuje se da bi pogoršanje odnosa između Europe i Turske moglo ugroziti sporazum, u skladu s kojim Ankara prima tri milijarde eura financijske pomoći i omogućuje bez-vizna putovanja turskim državljanima u Europu.

Turska smatra da EU još nije u potpunosti ispunio dio pogodbe te je upozorila da bi mogla ponovno razmotriti ili privremeno prekinuti primjenu sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara