U Nepalu počelo zabranjeno žrtvovanje životinja, ubijene tisuće bizona

U Nepalu počelo zabranjeno žrtvovanje životinja, ubijene tisuće bizona
Foto: Epa

PRIJE manje od pet godina organizacije za prava životinja objavile su vijest o zabrani žrtvovanja životinja na nepalskom vjerskom festivalu, koji je bio poznat kao "najkrvaviji festival na svijetu".

No danas je u toj zemlji započeo Gadhimai festival, a sudionici su već krenuli sa žrtvovanjem koza, štakora, kokoši, svinja i golubova. Prema aktivistima za prava životinja, koji su samo zbog ovog festivala otputovali u zabačeni kutak Nepala, nakon toga se krenulo s ubijanjem nekoliko tisuća bizona.

Upozoravamo da bi nekim čitateljima ovaj video sadržaj mogao biti uznemiravajući

Ubijeno 200.000 životinja

Mada se Gadhimai festival i dalje smije održavati, od 2015. godine je u sklopu proslave zabranjeno ritualno žrtvovanje životinja, piše BBC.

Tijekom posljednjeg festivala u kojem je bilo dozvoljeno žrtvovanje 2014. godine, ubijeno je oko 200.000 životinja.

Ova nepalska festivalska tradicija stara je oko 250 godina, a navodno je krenula od svećenika kojemu je u snu rečeno da će prolivena krv potaknuti Gadhimaiju, hinduističku božicu moći, da ga oslobodi iz zatvora.

S tom idejom stotine tisuća vjernika iz Indije i Nepala putuju u njen hram kako bi iskoristili priliku da im se, kako oni smatraju, ispune želje.

"Imala sam četiri sestre. Prije osam godina zamolila sam za brata i božica nas je blagoslovila njime", rekla je Priyanka Yadav iz Janakpura.

Aktivisti ipak optimistični

Međutim, aktivisti za prava životinja tvrde da je ovakva tradicija izuzetno okrutna prema životinjama.

Unatoč tome što su sudionici festivala već krenuli sa žrtvovanjem, aktivisti za prava životinja se i dalje nadaju da će organizatori festivala i vjernici čuti njihovu poruku. Tako je udruga The Humane Society India priopćila da je njena direktorica Alokparna Sengupta izravno prozvala glavnog svećenika hrama.

Navodno je on odbio i negirao sve njene prigovore, ali su neki sudionici festivala rekli novinarima da ove godine neće žrtvovati nijednu životinju; što za aktiviste znači da se stvari ipak mijenjaju nabolje.

"Čini se da je hramski odbor uzdrman kampanjom aktivista, kao i zabranom vlade. Vjerujemo da će se postupno smanjivati broj žrtvovanih životinja", rekla je Amruta Ubale iz organizacije Animal Equality India.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara