U Nizozemskoj počelo suđenje gay bandi koja je namjerno širila AIDS

U Nizozemskoj počelo suđenje gay bandi koja je namjerno širila AIDS

SUD u nizozemskom gradu Groningenu je od jučer mjesto gdje se održava kazneni proces za jedan od najbizarnijih zločina u povijesti te države.

Trojica muškaraca - opisanih kao homoseksualci u dobi od 35, 48 i 49 godina - su optuženi da su drogirali četrnaestoricu muškaraca kako bi ih silovali i namjerno zarazili virusom HIV-a. Da bi bili sigurni kako će njihove žrtve biti zaražene, silovatelji su im davali injekcije vlastite krvi.

Prema pisanju nizozemskih medija, žrtve su bili pripadnici gay zajednice u Groningenu. Oni su se javljali na oglase kojima se preko Interneta pozivalo na seks-zabave u kućama optuženih. Tamo su ih optuženici "častili" ecstasyjem i GHB-om - tvari koja ima nadimak "droga za silovanje".

Da nešto u Groningenu nije u redu, primijetilo se u lipnju 2006. kada su lokalne vlasti zabilježile nagli skok slučajeva zaraze virusom HIV-a. Nekoliko mjeseci kasnije je jednom od mladića, sudionika "zabava", pozlilo. Tada je otkriveno ne samo da je zaražen virusom HIV-a, nego da su se u njegovom krvotoku nalazili tragovi različitih krvnih grupa.

Trojica osumnjičenika za ovaj zločin su uhićena u svibnju 2007. godine. Prilikom policijskog ispitivanja su navodno priznali da su za svoj čin bili motivirani nasladom, odnosno uvjerenjem kako je jedino seks bez ikakve zaštite "čist".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica ih tereti za nanošenje teške tjelesne povrede, a ne ubojstvo, jer je Vrhovni sud Nizozemske zaključio kako, s obzirom na napredak u medicini i farmaciji, zaraza HIV-om automatski sa sobom ne povlači smrt. Usprkos toga, ukoliko budu proglašeni krivima, čeka ih 21 godina zatvora.

Optuženici su izjavili kako nisu krivi te poriču optužbe. Na suđenju će se kao svjedoci pojaviti njihovih 14 žrtava, od kojih su mnogi, po napisima nizozemskih medija "bolesni". Ukoliko dođe do osuđujuće presude, odvjetnik žrtava Fred Kappelhof je najavio građansku parnicu radi obeštećenja.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara