U Njemačkoj od 2016. spriječeno sedam terorističkih napada

U Njemačkoj od 2016. spriječeno sedam terorističkih napada
Foto: EPA

NJEMAČKE vlasti su od napada na božićni sajam u Berlinu 2016. spriječile sedam terorističkih napada, rekao je predsjednik Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench u razgovoru za dnevnik Rheinische Post.

"Napad poput onoga na božićni sajam u Berlinu više nije moguć", rekao je Muench. On je potvrdio kako su tada postojale slabe točke koje se prije svega odnose na rad pravosudnih organa u Njemačkoj.

"Počinitelj Anis Amri se nalazio pod prismotrom vlasti koje su do trenutka napada trebale djelovati, a nisu. Danas je takvo nešto isključeno", rekao je Muench povezujući to s boljom povezanošću institucija kako na saveznoj razini tako i na razini saveznih pokrajina.

"Raste broj opasnih islamista"

Muench je napomenuo da je od 2016. spriječeno "sedam pokušaja terorističkih napada", ne ulazeći u detalje. On je istodobno ukazao na porast broja potencijalno opasnih islamista u Njemačkoj.

"Broj potencijalno opasnih islamista se od 2013. upeterostručio te sada iznosi oko 680", rekao je Muench.

Čelnik saveznog ureda za borbu protiv kriminala istodobno je najavio i pojačanu borbu protiv terorizma neonacističke desnice, za što je već odobreno povećanje broja osoblja u BKA.

"Nakon napada na sinagogu u Halleu i ubojstva političara Luebkea moramo pojačati borbu i na tom političkom spektru", zaključio je predsjednik BKA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara