U Njemačkoj otkriveni maloljetni neonacisti, crtali su kukaste križeve po gradu

U Njemačkoj otkriveni maloljetni neonacisti, crtali su kukaste križeve po gradu
Ilustracija: EPA

POLICIJA u njemačkoj saveznoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje razotkrila je jednu grupu maloljetnih radikalnih desničara koji su mjesecima širili nacističku propagandu u mjestu Burg Stargard na sjeveroistoku Njemačke.

"Petorici osumnjičenih starosne dobi od 14 do 17 godina pripisuje se najmanje 189 politički motiviranih kaznenih djela propagande", priopćila je policija.

Prilikom pretresa stanova maloljetnika zaplijenjeni su brojni diskovi, a analiza ovih podataka mogla bi potrajati mjesecima, stoji u priopćenju.

Roditelji maloljetnika su "zaprepašteni i šokirani"

Maloljetnicima se predbacuje da su mjesecima po gradu Burg Stargard iscrtavali kukaste križeve, SS rune i izvikivali "Sieg Heil" te slušali glazbu s radikalno desnim porukama.

Kako je priopćila policija, roditelji maloljetnika su "najvećim dijelom zaprepašteni i šokirani" ponašanjem svoje djece.

Policija ovu skupinu prati od ljeta prošle godine kada su se na zidovima lokalne škole počeli pojavljivati kukasti križevi i nacistički simboli.

Istraga je pokazala da maloljetnici nisu bili povezani s lokalnim ogrankom radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), nego da su djelovali na vlastitu ruku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara