U Njemačkoj pola penzionera prima socijalu jer im je penzija manja od 836 eura

U Njemačkoj pola penzionera prima socijalu jer im je penzija manja od 836 eura
Ilustracija: 123rf

GOTOVO svaka druga mirovina u Njemačkoj je niža od 800 eura mjesečno, a većina mirovna je ispod granice od 1000 eura, proizlazi iz izvješća ministarstva rada objavljenog danas. "48 posto mirovina je niže od 800, a 62 posto od 1000 eura", stoji u odgovoru ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica.

Državno mirovinsko osiguranje je istodobno naglasilo kako se ne radi o "realnoj" slici jer da se kod mnogih primatelja najnižih mirovina radi o osobama koje su godinama kao samostalni poduzetnici uplaćivale najniži iznos u mirovinsko osiguranje kao i o osobama koje su kratko razdoblje uplaćivale u mirovinski fond.

Velika su većina umirovljenika s najnižim mirovinama, njih 64 posto, žene. "Ovi podaci su alarmantni", rekla je Sabine Zimmermann iz stranke Ljevica za agenciju AFP. Ministar rada Hubertus Heil (SPD) sutra predstavlja svoj mirovinski koncept kojim bi se trebalo izbjeći siromaštvo u starosti. Osobe čije ukupna mjesečna primanja ne prelaze 836 eura u Njemačkoj imaju pravo na neki oblik socijalne pomoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara