U Njemačkoj uhićen Tunižanin, pripremao je napad smrtonosnim otrovom ricinom

U Njemačkoj uhićen Tunižanin, pripremao je napad smrtonosnim otrovom ricinom
Foto: EPA

TUNIŽANIN Sief Allah H., koji je prošlog tjedna uhićen zbog sumnje u planirani teroristički napad kemijskim sredstvima, planirao je napad većih razmjera, a pripreme su bile u poodmakloj fazi, objavio je danas šef Njemačkog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench. 

„Radi se u ovom slučaju o vrlo konkretnim pripremama napada bio-bombom i to su dimenzije koje dosad u Njemačkoj još nismo doživjeli“, rekao je Muench u razgovoru za javni servis RBB radio. 

Prošlog tjedna u Koelnu uhićeni 29-godišnji državljanin Tunisa već je, kako je objasnio Muench, proizveo dovoljnu količinu visokotoksičnog ricina i preko interneta nabavljao dijelove za izradu bombe. Ricin je izuzetno otrovna tvar koja uzrokuje poteškoće u disanju i druge tegobe. Ostali simptomi uključuju povraćanje, proljev i halucinacije.
 
„Pritom je upao u oči jednoj stranoj obavještajnoj službi koja nam je ukazala na njegove aktivnosti, nakon čega je i uhićen“, rekao je Muench i dodao kako još nije posve jasno gdje je napad planiran i jesu li, osim osumnjičenog, u pripremi sudjelovale i druge osobe.
 
Čelnik njemačkog ureda za borbu protiv kriminala u razgovoru je objasnio kako je opasnost od terorističkih napada u Njemačkoj i dalje velika, ali da su veliki napadi poput onih u Parizu i Bruxellesu „manje vjerojatni“ zbog činjenice da je tzv. Islamska država znatno oslabljena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara