U Njemačkoj utvrđena prisutnost H5N1 kod mačke; prvi takav slučaj u Europi

SMRTONOSNI virus ptičje gripe H5N1 pronađen je u lešu mačke u sjevernoj Njemačkoj. To je prvi puta da je u Europi virus otkriven u nekoj životinji koja nije ptica.

Nacionalni laboratorij propćio je kako je mačka pronađena na baltičkom otoku Ruegen, na kojem je prošlog tjedna pronađena većina od 100 ptica zaraženih smrtonosnim virusom, javio je AP.

"Mačka je pronađena proteklog vikenda te je bila pozitivna na H5N1." - kazao je Thomas Mettenleiter iz Instituta Friedrich Loeffler, prenosi irski IOL.

On je pojasnio kako se mačke mogu zaraziti ako pojedu zaraženu pticu, te da zasad ne postoje dokazi da je virus s mačke prešao na ljude.

"Infekcija ljudi, koja se teoretski ne može odbaciti, mogla bi se dogoditi kod vrlo intimnog druženja sa zaraženom životinjom." - dodao je Mettenleiter.

Vlasnici kućnih ljubimaca na otoku Ruegen, gdje se prvi slučaj ptičje gripe pojavio sredinom veljače, pozvani su da svoje životinje drže kod kuće.

Slučaj zaraze kod psa dogodio se prije dvije godine na Thajlandu, a poznati su i slučajevi kada su zarazu u Aziji "pokupile" svinje.

S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara