U Novom Vinodolskom zapalili "azilanta" i pjevali "Još Hrvatska ni propala"

U Novom Vinodolskom zapalili "azilanta" i pjevali "Još Hrvatska ni propala"

Ilustracija: Pixsell/Duško Marušić/Grad Novi Vinodolski

GRAĐANI Novog Vinodolskog su na karnevalu zapalili "Azilanta".

Po narodnom običaju, za vrijeme maškara, odnosno mesopusta, pred više od 1000 ljudi, u srijedu je zapaljena lutka koja predstavlja sve loše što se događalo u godini iza njih.

Utjelovljenje svega lošeg

Ove godine, utjelovljenje svega lošeg je predstavljao "Azilant". Time su se pohvalili i na službenim stranicama grada.Događaj su organizirale Katedra čakavskog sabora Novljansko kolo i Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog.

Izjavili su kako je "mesopust osuđen za sve zlo, pročitana mu je oporuka, nakon čega su ga mesopustari i velikog i malog mesopusta nosili oko grada".

Rekli su kako ime za lutku pusta inače svake godine biraju građani, tijekom "krštenja" u subotu prije Pepelnice, na kojoj će ga spaliti.

"Azilant" i "Selfie"


Onaj prijedlog koji bude najprihvaćeniji i za kojeg građani budu najviše skandirali, bit će izabran za pusta.

Ove godine, najveću podršku su dobili "Azilant" za velikog pusta i "Selfie" za malog pusta.

Za vrijeme spaljivanja, pjevala se i poznata Gajeva budnica "Još Horvatska ni propala".
Već prije su paljenja izazivala pozornost

Inače, već prije je paljenje pusta izazvalo pozornost javnosti, budući da se često zna spaliti lutka koja predstavlja nekog političara ili osobu iz javnog života.

Tako su 2014. godine građani Selca zapalili lutku naziva "Gay dijete u epruveti", a lutku novinara i pisca Ante Tomića, zapalili su 2015. godine u njegovom rodnom Donjem Prološcu.

Nematerijalno dobro

Razgovarali smo s Bojanom Zoričićem, autorom stihova žitka. Žitak je kazna koja se izriče mesopustu, napisana u stihovima, kako kaže Zoričić. Pisanje žitka je inače stari običaj koji datira još iz 1718. godine, star gotovo kao Sinjska alka, a mesopust u Novom Vinodolskom je još 2011. godine zaštićen kao nematerijalno dobro.

Zoričić nam je rekao kako se se svake godine pišu novi stihovi za presudu zapaljenom mesopustu, pa tako i ove.

Spačka mesopustara


"Tu ima petsto stihova žitka i svake godine se pišu novi stihovi. Čita se presuda koja je kronologija cijele godine, sa svime što se događalo. Slažem se, ime je nezgodno. Ja sam imao primjedbu na ime jer se žitak kasnije tiska. Stavio sam drugo ime koje će se pisati u pogrebnom slovu - Bezimeni.", rekao nam je autor žitka.

"To ime su mu dali mesopustari, kao spačku. Inače, nazvali su ga "azilant" zato što Čakavski sabor, kulturna ustanova, koja djeluje u pet krugova; još nema svoje prostorije. Oni sebe nazivaju azilantima u Novom Vinodolskom.", rekao je Zoričić za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara