U Obali Bjelokosti pronađeno stotinu novih tijela, krvoločni plaćenici se bore s obje strane

U Obali Bjelokosti pronađeno stotinu novih tijela, krvoločni plaćenici se bore s obje strane

Foto: AFP

VIŠE od stotinu novih tijela pronađeno je na trima mjestima u Obali Bjelokosti, izvještava BBC.

Glasnogovornik UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava Rupert Colville rekao je da je na trima lokacijama u Obali Bjelokosti u posljednja 24 sata pronađeno stotinjak tijela ljudi čija su ubojstva najvjerojatnije etnički motivirana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da je 40 tijela pronađeno u gradiću Blolequinu te da su ubojice najvjerojatnije plaćenici iz Liberije. "Skupina je također posjetila obližnji gradić Guiglo, gdje su za sobom ostavili 60 trupla", rekao je te dodao da su ubojstva bila vrlo okrutna. Neke žrtve su bile žive spaljene, a neke bačene u bunare. Ranije je Alassan Ouattara optužio Laurenta Gbagba da unamljuje plaćenike, ali izvješća pokazuju da obje strane unajmljuju krvoločne plaćenike koji se tako bore na obje strane.

U međuvremenu je Europska unija, nakon Ouattarine molbe, priopćila da razmatra mogućnost ublažavanja sankcija Obali Bjelokosti.

Prošloga tjedna oko 1.000 ubijenih u dva dana, nitko ne želi preuzeti odgovornost

Vijesti o masovnim ubojstvima u toj zemlji krenule su prošloga tjedna kada je se u gradu Duekoueu u samo dva dana dogodio masakr u kojemu je, prema Caritasovoj procjeni, ubijeno oko 1.000 ljudi. To područje je za vrijeme masakra bilo u rukama Alessana Ouattare, a svaka od zaraćenih strana je optužila onu drugu za ubojstva.

Najnoviji sukobi u toj zemlji počeli su nakon predsjedničkih izbora održanih u studenom prošle godine kada je međunarodna zajednica priznala pobjedu kandidata Alassana Ouattare. Međutim, dotadašnji predsjednik Laurent Gbagbo je poništio glasove u sjevernim dijelovima zemlje gdje nakon građanskog rata 2002. i 2003. godine uglavnom borave njegovi politički neistomišljenici te odbio otići s vlasti.

Ouattarine snage u posljednje vrijeme snažno napreduju, a u srijedu su okružile predsjedničku rezidenciju u Abidjanu u kojoj se nalazi Gbagbo s obitelji. Outtarinim snagama pomažu UN i Francuzi, a protiv Gbagba se širi snažna propaganda u kojoj ga čak uspoređuju s Hitlerom. Gbagbo tvrdi da je on pobjednik izbora te da strane zemlje pokušavaju opet kolonijalizirati Obalu Bjelokosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara