Uz blagoslov Grada Zagreba i Ministarstva u osnovnoj školi na Savici već se 17 godina drži - misa

Uz blagoslov Grada Zagreba i Ministarstva u osnovnoj školi na Savici već se 17 godina drži - misa

Foto: Facebook/ Savica za park, Index

PRIJE nekoliko dana objavili smo članak o tome kako se na prozoru Osnovne škole Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici reklamira Glas Koncila.

Na fotografiji se vidi prozor Osnovne škole Jure Kaštelan oblijepljen reklamama među kojima je i ona za Glas Koncila. Kako se vidi s fotografije, reklame su zalijepljene s unutarnje strane prozora, a to sugerira da je škola dala suglasnost za postavljanje plakata.Na plakatu se reklamira broj Glasa Koncila objavljen povodom blagdana Velike Gospe, a u kojem je objavljen i mizogini tekst o ulozi žena u društvu don Ivice Raguža koji je zgrozio javnost posljednjih dana.

Kako to obično biva, na plakatu su istaknuti najzanimljiviji. "Moramo raskinuti s jugokomunističkim ostacima", može se tako pročitati na prozoru osnovne škole koju financiraju svi građani Hrvatske.

"Izgrađivati domovinu koju nam je Bog dao", kaže drugi naslov. "Marijina poslušnost i žene danas", još je jedan naslov koji je istaknut.

Ravnatelj nas uputio na Grad pa im u dopisu objasnio o čemu se radi

Povodom toga, poslali smo upit u školu da nam objasne zbog čega se vjerski sadržaj, koji ni blizu nije prilagođen djeci školskog uzrasta, reklamira na prostoru osnovne škole.

"Prostore škole koristi crkva prema odobrenju nadležnog Gradskog ureda. Molim Vas da sva pitanja uputite u nadležni Gradski ured ili Župi bl. Alojzija Stepinca", odgovorio nam je ravnatelj škole Krešimir Supanc.

Poslušali smo ravnatelja i upit poslali Gradskom uredu za obrazovanje. Pitali smo ih zbog čega se vjerski časopis reklamira djeci, a oni su nas u odgovoru obavijestili kako je to zbog toga što se u predvorju škole već 17 godina održavaju mise.

"Temeljem upita novinara vezanih uz aktivnosti crkve (Župa bl. Alojzija Stepinca) u prostorijama škole želim vas izvijestiti kako je Grad Zagreb kao osnivač, putem Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport dopisom od l3. listopada 1999. dao pozitivno mišljenje o održavanju školskih misa u predvorju školskog objekta. Dopis dostavljamo u prilogu.

S crkvom korisnikom prostora koja je dugi niz godina u školi, nikada nije bilo problema ni bilo kakvih nesuglasica. Kao i ostali korisnici prostora oglašavali su svoje aktivnosti na ulazu u školu plakatima, letcima i ostalim pisanim materijalima. Redovne aktivnosti škole nikada nisu bile dovođene u pitanje, niti smo imali ikakvih problema u provođenju naše djelatnosti zbog toga što se crkva koristi školskim prostorom. Suradnja škole sa župom koja djeluje na našem području uvijek je bila uspješna, zajednički smo organizirali kvalitetniji i bogatiji kulturni i javni život na području naselja na kojem djelujemo i smatram kako smo u tome uspjeli", stoji u priopćenju kojeg smo dobili od gradskog Ureda za obrazovanje.Zanimljivo je da spomenuti dopis nije odgovor novinaru Indexa, već interni dopis koji je ravnatelj škole poslao Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. Interesantno, u potpisu dopisa stoji ime Krešimira Supanca, ravnatelja koji nas je samo koji dan ranije uputio na Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

"Učenicima treba omogućiti zadovoljavanje osnovnih vjerskih potreba"

U prilogu smo dobili i dopis iz 1999. godine kojim je grad Zagreb, odnosno Gradski ured za obrazovanje i sport dopustio školi da u svojim prostorima organizira svete mise u suradnji sa župnim uredom.

"Temeljem Vašeg podneska zaprimljenog 11. listopada kojim molite mišljenje i očitovanje Gradskog ureda za obrazovanje i šport o mogućnostima održavanja tri svete mise
 nedjeljom u predvorju Škole za potrebe župljana novoosnovane Župe blaženog Alojzija Stepinca, priopćujemo Vam da je ovaj Ured s iznimnom pozornošću razmotrio Vašu zamolbu.

Kako svaka škola, pored obavljanja djelatnosti za koju je osnovana, sudjeluje u organiziranju kulturnog i javnog života svoje sredine, držimo da bi i u ovom konkretnom slučaju Vaša Škola svojim sugrađanima, prije svega svojim učenicima, trebala omogućiti zadovoljavanje osnovnih vjerskih potreba, dok se za to ne osiguraju primjereni liturgijski prostori.

Ovo temeljimo i na činjenici da je postignut dogovor u Ministarstvu prosvjete i sporta, te stoga ovaj Ured daje pozitivno mišljenje o održavanju nedjeljnih misa u predvorju školskog objekta", stoji u dokumentu iz 1999. godine koje je Gradski ured uputio Osnovnoj školi Jure Kaštelana.Iz ovih dokumenata, a koji su Indexu dostavljeni iz spomenutog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu, ispada ne da se Glas koncila samo reklamira u prostorima osnovne škole, već da se u istoj ustanovi već 17 godina održavaju mise.

Nepoznati dio poznate priče: Riječ je o crkvi u parku na Savici

No ova informacija samo je skriveni dio odavno poznate priče. Naime, Župa blaženog Alojzija Stepinca, koja u školi drži mise, jest glavni inicijator izgradnje crkve u parku na Savici.

"Bogu hvala!

Dobili smo lokacijsku dozvolu za izgradnju naše župne crkve!

Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos, posebno onima koji su dali svoj potpis ili pismo podrške, ili nas molitveno podržali.

Sve župljane i štovatelje bl. Alojzija Stepinca pozivamo na misu zahvalnicu, ove nedjelje u 9 sati u školi!

I dalje preporučamo izgradnju naše župne crkve u vaše molitve", stoji u priopćenju objavljenom na stranicama župe 11. kolovoza.

Podsjetimo, već godinama traje borba stanovnika Savice na jednoj strani, te crkve i gradskih vlasti na drugoj strani protiv izgradnje sakralnog objekta na mjestu parka. Naime, stanovnici smatraju da bi se time potpuno uništila jedna od rijetkih zelenih površina u ovom dijelu grada. Negativan stav o izgradnji crkve ima i Društvo arhitekata Zagreba, ali Bandić je u više navrata ponovio kako će crkva biti izgrađena. Prepucavanje skupine građana okupljenih oko inicijative "Čuvamo naš park" i crkvenih vlasti posebno se intenziviralo posljednjih mjeseci.

Tako je sredinom srpnja spomenuta inicijativa objavila priopćenje kojim optužuje Župu bl. Alojzija Stepinca da laže javnost.

Priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti.

"Prvi susjedi, kojih se planirana gradnja u parku neposredno tiče i koji po zakonu imaju pravo prigovora na projekt, službeno su dobili potpuni uvid u dokumentaciju tek u ponedjeljak 11.7.

Zagovornici gradnje crkve u parku već mjesecima imaju mogućnost detaljnog uvida u projektnu dokumentaciju. Nakon uvida u projekt na vidjelo izlaze neistine kojima se opravdava gradnja u parku koje je dio medija prenio, a izvorno su objavljene na web stranicama Zagrebačke nadbiskupije s naslovom "Crkva na Savici - argumenti i činjenice" potpisano sa Župljani Župe bl. Alojzija Stepinca.

1. 'Zelena površina na kojoj će se graditi crkva nije park.'

Nije istina. Katastarska čestica 2729/10 k.o. Trnje u katastru je zavedena kao park. Dokaz u prilogu.

2. 'Crkva će zauzeti 9.4 % površine parka.'

Nije točno. Tu je uzeta u obzir samo površina parcele koju zauzima tlocrt same građevine. Po projektnoj dokumentaciji, ukupna površina izbetonirana za potrebe crkve (pristupni trg, staze, parkiralište) iznosi 24%. Dakle, crkva zaposjeda četvrtinu parka, a udio zelenila smanjuje se za 22%. Vidljivo iz ilustracije.

3. 'Uklonit će se 19 stabala, a posaditi 56 novih.'

Netočno. Projektnom dokumentacijom je eksplicitno navedeno rušenje 24 stabla, što zbog izgradnje crkve, a što zbog izgradnje pristupne aleje. Nije uložen ni najmanji napor da se projekt prilagodi kako bi se barem dio stabala sačuvao.

4. 'Proširuje se dječje igralište.'

Manipulativni podatak. Iz projekta je evidentno da se igralište proširuje na račun parkovne livade, koja je jedino mjesto gdje starija djeca mogu igrati nogomet. Izgovor i opravdanje za betoniranje površine od 5200 m2 ne može i ne smije biti izgradnja sićušnog, deset puta manjeg igrališta namijenjenog samo manjoj djeci. U prilogu.

5. 'Zemljište je crkveno.'

Ovo nema veze stvarnim činjenicama. Javno je dostupan podatak iz katastra da je vlasnik Grad Zagreb. Sve eventualne nagodbe i ugovori moći će se provesti tek po pravomoćnosti lokacijske dozvole te parcelacijskom elaboratu. Dokaz u prilogu.

6. 'Ma, nisu na Savici u pitanju zvona, već je problem Bog čija se Riječ naviješta u crkvama.'

Neprekidno vraćanje na ovu temu ukazuje na ozbiljan nedostatak pravih argumenata i prikrivanje činjenice da visina tornja od 45 metara (s križem preko 50) odgovara neboderu od 15 katova, što je dvostruko više od svih ostalih zgrada u naselju. Sa zvonikom perforiranim radi bolje čujnosti zvona.

Bez imalo želje da ulazimo u dublju polemiku s potpisnicima gore navedene objave, a i zbog činjenice da je u inicijativi Čuvamo naš park; priličan broj vjernika, očekujemo ishod koji će se bazirati na dijalogu s Gradom i iznalaženju najboljeg zajedničkog rješenja pri kojem će biti sagrađena crkva koja je vjernicima Savice potrebna, ali i u potpunosti očuvan park koji je neophodan svima", stoji u srpanjskom priopćenju u kojem se dobro vidi srž sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara