U Osijeku se održavaju "dani logoraša"

U OSIJEKU će se ovog vikenda održati "Dani logoraša" na kojem će sudjelovati bivši zatočenici srpskih koncentracijskih i radnih logora iz cijele Hrvatske.

Iz Hrvatske je kroz srpske koncentracijske logore prošlo 8000 osoba, a još 2000 kroz radne logore, doznaje se od Tomislava Hajdukovića, predsjednika osječko-baranjske podružnice Hrvatskog društva logoraša.

Iz Osječko-baranjske županije kroz srpske koncentracijske logore prošlo je 312 osoba. Zbog teških uvjeta života te fizičkog i psihičkog mučenja, nakon izlaska iz logora do danas ih je umrlo 26. Također u toj je županiji šest bivših zatvorenika izvršilo samoubojstvo, rekao je Hajduković.

"Zbog svih strahota kroz koje smo prošli pozivamo sve zatočenike diljem Hrvatske, posebno iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, da dođu u što većem broju na Dane logoraša u Osijeku", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sutra u 9 sati bivši će logoraši položiti vijence i zapaliti svijeće na Centralnom groblju u Osijeku.

U osječkoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla misu će voditi Ante Markić, aljmaški župnik i upravitelj svetišta Gospe od Utočišta.

U 11,30 sati održat će se svečana sjednica Hrvatskog društva logoraša u osječkom restoranu "Bastion".

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu bit će otvorena izložba o stradanju hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata.

Susreti logoraša održavaju se svake godine u drugom gradu, tako su prošle godine bili u Dubrovniku, a dogodine će se održati u Splitu, kazao je Hajduković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara