U Osječko-baranjskoj županiji razminirat će se 17,68 četvornih kilometara ove godine

OVOGODIŠNJI su prioriteti za razminiranje u Osječkobaranjskoj županiji poljoprivredne površine, dijelovi pruge VinkovciOsijek te radovi za potrebe Hrvatskih voda, Hrvatskih ceste i Hrvatske elektroprivrede.

To je istaknuto danas na sastanku u Osijeku zamjenika ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranja (HCR) Mirka Ivanušića sa županom Zdravkom Bosančićem i načelnicima općina te županije.

U toj slavonskoj županiji ima 147 četvornih kilometara minski sumnjive površine, a ove se godine planira razminirati i zajednici vratiti na uporabu oko 17,68 četvornih kilometara, rečeno je.

Za ovogodišnje radove u razminiranju na području cjele Hrvatske predviđeno je 365 milijuna kuna, od čega 165 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska javna poduzeća izdvojit će 54 milijuna kuna, iz zajma Svjetske banke koristit će se sredstva od 23 milijuna kuna te 19,5 milijuna kuna sredstava Europske unije, rekao je Ivanušić. Najavio je da će biti i pojedinačnih donacija poput najavljenih sredstava francuske i švicarske vlade.

Podsjetio je da je u Osječko-baranjskoj županiji do sada zabilježen 191 minski izgred, te da su u njima smrtno stradale 44 osobe, 122 su teže, a 62 lakše ozlijeđene.

Prema podatcima HCR-a, ove bi se godine trebale razminirati sve minski sumnjive površine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a iduće godine, kako se očekuje, i u Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Pojedini načelnici općina u Osječko-baranjskoj županiji izrazili su nezadovoljstvo dinamikom razminiranja te zatražili veću angažiranost strojeva kako bi se taj proces ubrzao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara