U ovoj godini znanosti i školstvu 6% više proračunskih sredstava u odnosu na 2003.

ZNANOST i školstvo u ovoj će godini dobiti gotovo šest posto više proračunskih sredstava u odnosu na 2003., odnosno proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za 2004. iznosi ukupno osam milijarda i 315 milijuna kuna, dok je prošlogodišnji proračun dvaju ministarstava znanosti i tehnologije te prosvjete i športa iznosio nešto više od sedam milijarda i 820 milijuna kuna, rekao je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i državni tajnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Nevio Šetić, Želimir Janjić, Juraj Božičević i Slobodan Uzelac te pomoćnik ministra za financije Stipe Mamić, ministar Primorac izvijestio je da su u ukupnome iznosu od osam milijarda i 315 milijuna kuna i 32 milijuna kuna koje je dobio Zavod za školstvo te 65 milijuna kuna što su zapravo dodatna sredstva koje je Minisitarstvo dobilo nakon duge rasprave na sinoćnjoj sjednici Vlade.

Jer, objasnio je Primorac, u zadnjoj varijanti Minisitarstvu je pripalo osam milijarda i 217 milijuna i 276.170 kuna, a nakon rasprave osigurano je dodatnih oko 65 milijuna kuna.

Osnovno školstvo dobilo je tako tri milijarde i 457 milijuna kuna što je 4,77 posto više nego 2003., srednje školstvo nešto više od milijardu i 778 milijuna kuna ili 7,04 posto više nego prošle godine.

Za visoko je školstvo osigurana pak milijarda i 840 milijuna kuna što je 8,95 posto više u odnosu na izvršenje 2003., znanost će raspolagati sa 785 milijuna kuna što je 4,56 posto više nego lani, dok je za informatizaciju dobiveno 115 milijuna kuna za razliku od prošlogodišnjih 107 milijuna kuna. Ta će se pak sredstva, dodao je Primorac, preraspodijeliti po potrebama, odnosno vodit će se briga da pripadnu stvarno onim školama kojima je to najpotrebnije, tako da se neće moći dogoditi da, primjerice, neka škola kao što je slučaj sa županjskom osnovnom školom Mate Lovraka, dvije godine ne raspakira informatičku opremu.

Kad je riječ o studentskomu standardu u ovom je trenutku osigurano 80 milijuna kuna ali smo se, istaknuo je Primorac, "izborili" i za 20 milijuna kuna za izgradnju novoga studentskog doma u Zagrebu.

Osim toga, osigurani su i novci za četiri tisuće studentskih stipendija za koje će se, kako je rekao Primorac, osobno potruditi da budu raspoređene prema potrebama svih dijelova Hrvatske.

Ove godine je za tehnološke projekte osigurano 73 milijuna kuna ili 16,64 posto više nego prošle godine jer se, kako je istaknuo Juraj Božičević, želi osigurati što više predkomercijalnih prozvoda koji bi onda, mogli postati i hrvatski izvozni proizvod kao što je, primjerice, slučaj s projektom platforme za duboko bušenje nafte do dubine od tisuću metara, za razliku od dosadašnjih 200 metara.

I dok će se i ove godine nastaviti zapošljavati znanstveni novaci, ministar Primorac posebice je istaknuo da će se zaposliti i oko 200 novih asistenata koji nisu bili zapošljavani u protekle četiri godine.

U proračunu su osigurana i sredstva za 15-postotno povećanje plaća za doktore znanosti , kao i 4,3 postotno povećanje osnovice plaća nastavnika u osnovnim i srednjim školama, u skladu s Kolektivnim ugovorom.

Osigurana su i sredstva za dodatno školovanje mladih znanstvenika na najboljim svjetskim sveučilištima i institutima, ali i za zapošljavanje stručnih suradnika - pedagoga i psihologa u osnovnim i srednjim školama.

Tako će se, najavio je Primorac, u rebalansu proračuna osigurati i sredstva za zapošljavanje gotovo 300 psihologa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara