U ožujku počinje izgradnja zatvorenih migrantskih logora u Grčkoj

U ožujku počinje izgradnja zatvorenih migrantskih logora u Grčkoj
Foto: EPA

U OŽUJKU će početi gradnja zatvorenih migrantskih logora na nekoliko grčkih otoka u Egejskom moru kako bi se kontroliralo kretanje tražitelja azila, rekao je ministar za migracije Notis Mitarachi.

Ti kampovi, koji će moći primiti 20.000 tražitelja azila na maksimalno tri mjeseca, bit će smješteni na otocima Lezbos, Samos, Kios, Kos i Leros, precizirao je ministar u intervjuu za radio Skai. Oni bi trebali biti u funkciji ovog ljeta.

Do sada su tražitelji azila mogli ulaziti i izlaziti iz kampa i slobodno su se kretali na otocima. Nakon nasilnih incidenata među migrantima konzervativna vlada premijera Kiriakosa Micotakisa odlučila je dodatno kontrolirati nove pridošlice na egejske otoke.

Ubrzavanje procedura azila

Oni koji budu smješteni u tim zatvorenim centrima imat će pravo na kontrolirane izlaske na ograničeno vrijeme, rekao je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas. 

Suočena s rastom broja dolazaka migranata, Micotakisova vlada, koja je stupila na dužnost prošlog ljeta, odlučila je ubrzati procedure azila kako bi vratila one koji ne ispunjavaju uvjete u domovine ili u susjednu Tursku.

"Želimo povećati broj povrataka u Tursku i postići 200 povrataka tjedno", rekao je ministar Mitarachi.

Po podacima UNHCR-a, gotovo 41.000 tražitelja azila nagurana je u kampovima na grčkim otocima, a njihov kapacitet je 6200 osoba.

Predstavnik UNHCR-a u Grčkoj rekao je da će izgradnja novih centara potrajati, ali da je najvažnije pronaći brzo rješenje za neprihvatljivu prenapučenost otoka.

Posljednjih mjeseci održano je više prosvjeda stanovnika i lokalnih vlasti koji se protive izgradnji tih logora. Prosvjedovali su i tražitelji azila početkom veljače zbog loših uvjeta i tada su izbili sukobi između migranata i policijskih snaga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara