U ožujku preko 12.000 manje zaposlenih nego u veljači

U ožujku preko 12.000 manje zaposlenih nego u veljači
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

BROJ osiguranika državnog mirovinskog zavoda (HZMO) u ožujku je u odnosu na veljaču pao, što znači da je kriza uzrokovana koronavirusom već donijela dosta otpuštanja te da poslodavci nisu kao proteklih godina zbog buđenja sezone angažirali više radnika za rad u turizmu, industriji i trgovini. 

Podaci HZMO-a pokazuju da se broj osiguranika na kraju ožujka spustio na 1.529.905, što je 12.423 ili 0,8 posto manje nego u veljači.

Najveći pad u ugostiteljstvu turizmu

Najveći pad zabilježen je u ugostiteljstvu i turizmu, za 6,4 posto. 

Broj osiguranika pao je i u drugim bitnim kategorijama. Među njima su prerađivačka industrija s padom od 0,3 posto i trgovina s padom broja osiguranika od 0,9 posto.

"Unatoč pretkriznim očekivanjima da će početak proljetnih mjeseci i dolazak uskrsnih blagdana pod utjecajem sezonskih čimbenika obilježiti službeni početak turističke (pred)sezone i time paralelan rast broja osiguranika, pad ukupnog broja osiguranika na mjesečnoj razini odraz je prvih prepreka i poteškoća koje je pandemija koronavirusa donijela na hrvatsko tržište rada", kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA)

Očekuju da će u nadolazećim mjesecima dosadašnja uobičajena sezonalna kretanja vezana za pripremu i tijek turističke sezone biti zasigurno slabija nego proteklih godina. 

Promatrano na godišnjoj razini, broj osiguranika veći je za 8.646 osoba ili 0,6 posto.

Među kategorijama koje su najviše pridonijele rastu ističu se informacije i komunikacije s rastom od 7,4 posto, građevinarstvo (5,8 posto) te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (3,9 posto).

Suprotno tome, u prerađivačkoj industriji bilježi se pad 1,3 posto, a najviše je pao broj osiguranika u turizmu i ugostiteljstvu, za  8,4 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara