U petak komemoracija za srpske žrtve "Oluje" u Banja Luci

SRBI iz područja Knina u petak će u Banjoj Luci, u organizaciji Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" održati komemorativni skup pod nazivom "11 godina od etnocida - da se ne zaboravi" i odati počast srpskim žrtvama hrvatske vojno-redarstvene akcije "Oluja".

"Prognani Srbi rješenje svojeg statusa u Hrvatskoj vide u aktiviranju i primjeni plana Z-4 s početka 1995. godine kojim im je međunarodna zajednica jamčila državu u državi", izjavio je tim povodom direktor centra Savo Štrbac.

"U praksi se ništa nije promijenilo na bolje. Naprotiv, hrvatski državni mediji retorikom iz ranih devedesetih propagiraju mržnju prema svemu što je srpsko, povratnici se maltretiraju i hapse, a njihova imovina ruši, pljačka i pali", rekao je Štrbac u Banjoj Luci.


Neke srpske stranke traže odgovornost za "Oluju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" u četvrtak su neke srbijanske stranke upozorile da ni poslije 11 godina nije utvrđena odgovornost za stradanje Srba u toj akciji.

Demokratska stranka Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice je priopćila da "jedanaest godina poslije Oluje nije utvrđena odgovornost ni Zagreba, ni Beograda a ni međunarodne zajednice".

"To što se prije 11 godina dogodilo na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije bilo je po svim značajkama etničko čišćenje", navodi se u priopćenju DSS-a i zaključuje "da se ničija krivnja ne može skriti".

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić je na konferenciji za novinstvo ocijenio da je obilježavanje obljetnice stradanja srpskog naroda "teško i za srpski narod i za civiliziranu Europu". On je optužio vlasti Srbije da "održavaju izvanredne odnose s Hrvatskom ne mareći što stotine tisuća Srba iz krajine nema dom i što Hrvatskoj ne pada na pamet da omogući povratak protjeranih".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara