U PETAK OTVARANJE IZLOŽBE DUŠANA DŽAMONJE U BEOGRADU

U Galeriji Srpske akademije nauke i umjetnosti u Beogradu bit će u petak navečer otvorena izložba crteža, skulptura i projekata poznatog hrvatskog umjetnika Dušana Džamonje, najavljeno je u srijedu na tiskovnoj konferenciji upriličenoj povodom izložbe.

Najavljujući otvaranje izložbe, povjesničarka umjetnosti Irina Subotić istakla je veliku prisutnost Džamonjine umjetnosti na prostoru nekadašnje SFRJ i današnje Srbije i Crne Gore, bilo da je riječ o skulpturama koje su nakon izložbi ulazile u privatne i javne kolekcije, ili intervencijama u prostoru i spomen-obilježjima koja su na velikim takmičenjima bila nagrađivana.

"Vrijednost i prisustvo koju ima stvaralački opus Dušana Džamonje ima malo tko od umjetnika, pa smo tim prije sretni što ovom izložbom možemo upoznati njegov rad nakon niza godina koje su nas razdvajale", kazala je Irina Subotić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi će se, kako je najavljeno, osim Džamonjinih posljednjih radova, naći i ostali segmenti njegovog bogatog opusa, granitne i željezne, galerijske i monumentalne skulpture namijenjene slobodnom prostoru, crteži i arhitektonski projekti. Publika će, kazala je Subotićeva, tako imati priliku da sagleda Džamonjino umjetničko značenje, jer je on autor koji je napravio veliki preobražaj u pristupu suvremenoj skulpturi, te ustanovio specifične "forme novog karaktera, novog čovjeka, civilizacije i kulture".

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara