U Pompejima pronađena nova blaga. Doznalo se da su uništeni u drugo vrijeme

U Pompejima pronađena nova blaga. Doznalo se da su uništeni u drugo vrijeme
Foto: Epa

U UTORAK su u svjetski poznatim Pompejima predstavljene neke tek restaurirane freske i nikad viđeni natpisi, ali i druga arheološka bogatstva.

Tijekom višegodišnje obnove arheološki timovi pojačavali su strukture zidova i popravljali urušene građevine, ali i iskopavali do sada netaknute dijelove drevnoga grada, piše Science Alert.

Podsjetimo, Pompeji su uništeni u erupciji vulkana Vezuva 79. godine i pod slojem su pepela bili zatrpani 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Spadaju u jedno od najatraktivnijih arheoloških nalazišta jer su u nekim dijelovima sačuvane cijele kuće, zgrade i ulice toga rimskog grada. Trenutno su Pompeji najposjećenije turističko odredište nakon rimskog Koloseuma.

Nisu uništeni kada se pretpostavljalo

Arheolozi su u listopadu prošle godine na području drevnoga grada otkrili živopisnu fresku na kojoj je prikazan gladijator koji pobjedonosno stoji nad poraženim i okrvavljenim protivnikom. Freska se nalazi u konobi u kojoj su se, tako smatraju stručnjaci, okupljali borci i prostitutke.

Arheolozi su predstavili i natpis koji je otkriven 2018. godine, a koji dokazuje da su Pompeji uništeni nakon 17. listopada 79., a ne 24. kolovoza te iste godine, kako se ranije vjerovalo i kako se predstavljalo u povijesnoj literaturi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara