u ponedjeljak, 12. svibnja, MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Javnom tribinom o svojem položaju u hrvatskom zdravstvu medicinske će sestre u ponedjeljak, 12. svibnja, obilježiti Međunarodni dan sestrinstva.

U hrvatskom zdravstvu radi 23.000 medicinskih sestara koje čine 60 posto svih zaposlenih u tome sektoru. Unatoč velikom utjecaju na ukupno funkcioniranje zdravstva, medicinske sestre nisu zadovoljne svojim statusom, posebice kada je riječ o vrednovanju njihova rada te mogućnostima školovanja.

Hrvatska udruga medicinskih sestara i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara pokreću stoga javnu kampanju za poboljšanje položaja medicinskih sestara i tehničara u sklopu zdravstvene reforme.

U tome smislu puno očekuju od Zakona o sestrinstvu, koji će se uskoro naći pred Vladom i Hrvatskim saborom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci sindikata pokazuju da u hrvatskom zdravstvu nedostaje trećina medicinskih sestara u odnosu na zdravstvene standarde, a istodobno je njih 3.500 prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje.

Medicinske sestre slabo su plaćene jer, primjerice, medicinska sestra u polikliničkoj zaštiti, gdje ne postoje dodaci za smjenski rad, prima neto plaću od oko 3.000 kuna.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12. svibnja u spomen na rođendan začetnice sestrinske struke Florence Nightingale koja je davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara