U ponedjeljak glasovanje o povjerenju slovenskoj vladi

KOLEGIJ predsjednika slovenskog parlamenta Franca Cukjatja odlučio je da će se o povjerenju glasovati u ponedjeljak, u sklopu redovne sjednice, javlja Delo.

Slovenski premijer Janez Janša je prethodno zatražio glasovanje o povjerenju njegove vlade jer  je njezin rad ugrožen i na domaćem planu i u pripremama za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom, što će uslijediti od 1. siječnja iduće godine. Zahtjev je pismenim putem uputio predsjedniku parlamenta Francu Cukjatju.

Janša je u pismu slovenskom Šeksu napisao da oporba u Sloveniji nameće "ideološki motivirane" rasprave o prošlosti, rezultat nedavnih predsjedničkih izbora tumači kao poraz vlade, a u inozemstvu širi "grube i neistinite optužbe" o kršenju ljudskih prava i medijskih sloboda u zemlji.

Slovenski premijer, konzervativac, je odmah nakon što je na slovenskim predsjedničkim izborima pobjedu odnio kandidat ljevice Danilo Tuerk, najavio da će zatražiti glasovanje o povjerenju njegove vlade.

Sadašnja Janšina četveročlana koalicija ima 49 zastupnika u parlamentu, a njezin najslabiji član je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS). Predsjednik slovenskih umirovljenika je izjavio da će za povjerenje vladi glasovati samo ako se ona bude držala njihovog koalicijskog ugovora. Očito su sve stranke umirovljenika jednako težak koalicijski partner. Sve opozicijske stranke su najavile da neće poduprijeti vladu i da je glasovanje o povjerenju stvar provjere čvrstine sadašnje vlade, a ne oporbenih stranaka.

Ako Janšinoj vladi ne bude izglasano povjerenje, parlament u roku mjesec dana mora izabrati novog predsjednika vlade ili ponovno glasati o povjerenju sadašnjoj. Ako do toga ne dođe, počinju teći rokovi za raspisivanje prijevremenih izbora.

Redoviti izbori planirani su inače za jesen 2008. godine, kada istječe mandat sadašnje vlade.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara