U ponedjeljak sastanak radne skupine za usuglašavanje prijedloga ZOR-a

PREDSTOJNIK Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović sazvao je za ponedjeljak, 10. veljače, sastanak zajedničke tripartitne radne skupine za usuglašavanje otvorenih pitanja u prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR) i prijedlogu kompenzacijskih rješenja u okviru sustava socijalne sigurnosti.

Predstavnici Vlade, sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca prethodno su izrazili spremnost da u tijeku zakonodavnog postupka nastave tražiti najbolja rješenja, posebno u odnosu na pitanja otpremnina, otkaznog roka, definicije malog poslodavca, ugovora o radu na određeno vrijeme, te primjerenih zaštitnih mehanizama, priopćeno je iz Ureda.

Pored toga, u pripremi je Zakon o zaštiti isplate radničkih potraživanja u slučaju stečaja i insolventnosti poslodavca, a u okviru cjelovite reforme pravosuđa posebne se mjere predviđaju za efikasnije rješavanje radnih sporova, kao i razvoj sustava alternativnog rješavanja kolektivnih i individualnih radnih sporova.

Tijekom rada na usklađivanju ZOR-a i drugih pratećih propisa analizirat će se područje poticajnih mjera za zapošljavanje, sustav ostvarivanja prava za vrijeme nezaposlenosti i mogućnost jačanja kolektivnih radnih odnosa između sindikata i poslodavaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara