U ponedjeljak u Vukovaru najmasovniji sudski proces za ratni zločin - 35 optuženika

U ŽUPANIJSKOM sudu u Vukovaru u ponedjeljak, 31. svibnja, počinje dosad najmasovniji sudski proces za ratni zločin počinjen u hrvatskome Podunavlju u jesen godine 1991.

Optužnica je podignuta još krajem travnja 1996. na sudu u Osijeku, a na njoj je 35 imena osoba optuženih da su počinile ratni zločin nad Hrvatima i Rusinima u selu Mikluševcima na vukovarskom području.

Među 35 optuženika 20 je srpske nacionalnosti, jedan je Rom, a ostalo su pripadnosti rusinske nacionalne manjine, koja čini većinu u Mikluševcima.

Sudskim vijećem predsjedat će sudac Nikola Bešenski. Na optuženičkoj klupi bit će desetorica koji će se braniti sa slobode, 15 optuženika je u bijegu i sudit će im se u odsutnosti, a 10 imena trebalo bi izbrisati s popisa optuženika jer su u međuvremenu umrli.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužene se tereti da su od početka listopada 1991. do 18. svibnja 1992. godine kao pripadnici srpskih paravojnih postrojba, članovi "Štaba teritorijalne obrane Mikluševaca i suradnici Štaba teritorijalne obrane" u Mikluševcima zastrašivali, zlostavljali i ubijali one koji nisu srpske nacionalnosti.

U optužnici se spominju i pojedinačni zločini nad Slovacima i Rusinima u tome mjestu, te ubojstvo tročlane obitelji Holik krajem siječnja 1992. Ta je obitelj iz vlastite kuće odvedena u šumu Jelaš, a ubijena je nakon zvjerskog mučenja.

U optužnici se ističe kako su Julijan, Veronika i Mihajlo Holik izbodeni nožem u prsni koš, trbuh i vrat, a zatim su im prebijene ruke i noge na nekoliko mjesta. Mihajlu Holiku tvrdim predmetom razvaljena je čeljust, Veroniki Holik nožem su izrezana prsa, a zatim je sve troje ubijeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara